В 205 секционни избирателни комисии ще може да се гласува за националния референдум догодина в Стара Загора

STZAGORA.NET

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров проведе днес консултации с представителите на парламентарно представените парти и коалиции от партии, както и такива, които имат членове на Европейския парламент, за конституиране съставите на секционните избирателни комисии и мобилните СИК на територията на общината за произвеждане на национален референдум на 27.01.2013 г.

Присъстваха представители на всички партии и коалиции с нормативно изрядна документация и представени пълномощни.
С Указ от 31 октомври 2012 г. на Президента на Република България 27 януари 2013 год. е определен за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос – „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”
Кметът съобщи, че на територията на общината са образувани общо 205 избирателни секции /от които 4 допълнителни в болници, диспансери, места за лишаване от свобода и подвижна избирателна кутия/, от които 160 СИК в състав до 7 /седем / членове и 45 СИК в състав от 5 /пет/ членове. В сайта на общината са обявени: заповедта за образуване на избирателните секции, обхвата на избирателните секции по адреси, списъка с адресите на местата за гласуване и на местата на обявяване на списъците.
Присъстваха представителите на ПП „ГЕРБ” – Емил Христов и Пламен Йорданов, „Коалиция за България” – Илия Златев и Георги Георгиев, ДПС – Юсни Ибрям и „Синята коалиция” – Даниела Памукова. Отсъстваше представителят на ПП „НДСВ” – Данчо Данев, който беше уведомил за позицията си предварително.

Политическа партия „ГЕРБ” има общо 570 представители за СИК, от които 201 – за секционно ръководство /председатели и секретари/ и 369 – за членове на СИК. Общо 299 са представителите за СИК на „Коалиция за България”, от които 81- за секционно ръководство и 218 – за членове на комисиите. ПП „ДПС” е с общо 224 представители в СИК, от които 60 за секционно ръководство и 164 членове. За ПП „Атака”общият брой представители в СИК е 150, от които 40 за ръководство и 110 за членове на СИК. „Синята коалиция” е със 75 представители в комисиите, от които 20 в секционните ръководства и 55 членове на СИК. За „НДСВ” има 27 места в СИК, от които 8 за секционно ръководство и 19 за членове.

Председателят на Районната избирателна комисия Таньо Брайков обясни, че посоченият брой представители в съставите и ръководствата на СИК са при запазване на съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в ЦИК и изцяло въз основа на утвърдената Методика. Старали сме се съгласно коефициентите в Методиката да спазваме съотношение 1:3 Стара Загора към селата, обясни той.

При определяне съставите и ръководствата на СИК на територията на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в ЦИК, както следва:
- Политическа партия „ГЕРБ” – 49,0 %;
- „Коалиция за България” – 19,6 %;
- Политическа партия „ДПС” – 14,7 %;
- Политическа партия „Атака” – 9,8 %;
- „Синята коалиция” – 4,9 %;

Политическа партия „НДСВ” има право на не повече от 2 % от членовете на СИК, но не по-малко от 1 член на територията на общината.

Представителите на една партия или коалиция от партии не могат да имат мнозинство в една и съща СИК, а председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция от партии.

Илия Златев предложи 7 ръководни места на КБ по селата да бъдат прехвърлени в градските СИК.Той се мотивира с факта, че около 10 на сто от общия брой на избирателите в общината са от селата, а на КБ в ръководството на СИК в селата са дадени около 30 % участие. Предложението беше прието само от представителите на ГЕРБ за СИК № 9 и № 23 и ръководните в СИК №155 и № 162. Като в СИК № 155 секретарското място остава за представител на ПП АТАКА, а представителят на ПП ГЕРБ е член.

Представителите на останалите политически сили обявиха, че нямат претенции за определените места в СИК на територията на Община Стара Загора.

Кметът Живко Тодоров прикани всички политически сили до 10.00 ч. на 15.12.2012г. да представят предложенията си, тъй като това е нормативно определеният срок за внасяне на документите в РИК. Той отправи апел за конструктивизъм, диалог и сътрудничество в процеса на подготовката и произвеждането на Референдума, за се осигури на старозагорци безпрепятствено упражняване на техния вот.

В консултациите участваха още секретарят Цена Велкова –председател на работната група, Маргарита Нейчева – директор на Дирекция ГРАО и Маргарита Станимирова – гл. юрисконсулт.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн