Община Стара Загора има Стратегия за учене през целия живот

STZAGORA.NET

Нашата цел е да направим ученето осъзнато, това каза днес при представянето на Стратегията за развитие на ученето през целия живот в Община Стара Загора (2013 – 2020 година) ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Тя добави, че ученето през целия живот е европейска перспектива, която акцентира най-вече върху формалното и неформалното образование. По думите й в последните статистики за България резултатите са много застрашителни. Нашата страна е отстъпила от позициите си и напоследък все повече са неграмотните и полуграмотните, а динамичното развитие на съвременния свят предполага придобиването на повече умения и компетентности, независимо от полученото формално образование.

Стратегията за развитие на ученето през целия живот в Община Стара Загора цели да се създадат условия всеки гражданин да развие личностните си и професионални знания, умения и способности, за да подобри благосъстоянието си и да допринесе за развитие на конкурентността в региона, обясни при представянето ръководителят на екипа инж. Мария Каменова, гл. секретар на Националната агенция за професионално образование и обучение. Стратегията е изпълнена по проект, осъществяван с директната финансова подкрепа на Европейската комисия по програма „Учене през целия живот“ – „Регионални стратегии за валидиране на учене и образование“, REZOLVE.

Основната цел на проекта е свързана със създаване на комплексен инструментариум от методологии, матрици, наръчник, ръководства и др. помощни средства, които да позволят на българските общини и областни администрации самостоятелно да разработят свои местни Стратегии за развитие на ученето през целия живот и в същото време да стимулират процеса по валидиране на предходно придобити знания и умения от страна на жителите на съответната територия.

Данните показват, че делът на гражданите в страната през 2009 г. на възраст 25-64 г., участвали в различни програми за образование е само 1,4 %, което е 7 пъти по-малко от страните в ЕС. През 2010 г. процентът е бил 1,6, а през 2011г.- малко по-висок. Стратегията за учене през целия живот е важно условие за постигане на нормата от 15 на сто, която трябва да достигнем, съгласно изискванията на Евросъюза.

Мария Каменова представи авторите на стратегията – Национална агенция професионално образование и обучение, Институт за подготовка на служители в международни организации, КТ „Подкрепа“, Институт за следдипломна квалификация при УНСС, отдел Образование в Община Стара Загора и Бюрото по труда. Подкрепата на кмета Живко Тодоров и председателя на ОбС Емил Христов беше важна предпоставка за успешния старт при разработването, подчерта инж. Каменова.
*vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн