Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и посланикът на Австрия Герхард Райвегер откриха Коледния базар и запалиха светлините на коледната елха пред Общината

STZAGORA.NET

Да си пожелаем здраве, успехи и много добро настроение! С тези думи кметът на Стара Загора Живко Тодоров събуди неповторимата предколедна атмосфера в Града на липите. Преди това той и посланикът на Република Австрия у нас Н.пр. Герхард Райвегер откриха австрийския коледен базар по бул.”М.Кусев”, който за пръв път се организира в този стил.

След което през няколкото хиляди старозагорци, дошли да участват в събитието, си запробиваха път две снежни кралици от Визуален театър “Лукс лумина груп”, които смайваха с височината си и със светещите си белоснежни одежди, а накрая площада озвучиха ритмите и танците на група “Вакали”.


“Много се радвам, че Австрия играе важна роля в този първи коледен базар в Стара Загора. Коледният базар, или както при нас се нарича – базарът на малкото дете Исус, е голяма традиция у нас. Чудесно е, че поставяме началото на тази традиция и тук при вас, нашите приятели от България. Нашата цел е да празнуваме общо празника и ако вие се интересувате от нашата култура, то и ние с удоволствие бихме взели нещо от вашата – ще помолим нашия Дядо Коледа да раздава на нашите деца следващия път не само ябълки и орехи, но и да им донесе и една голяма риба, както е днес при вас” – каза на свой ред посланик Райвегер. Той покани представители на старозагорци да отидат на традиционните пролетни концерти в Австрия на 16 и 18 април.


Кметът Живко Тодоров и Герхард Райвегер отвориха заедно прозорчето на големия Адвентен календар пред сградата на Общината. Този специален календар е изобретен от една майка – фрау Ланг, благодарение на любопитството на нейното дете, което всеки ден я питало кога ще дойде Рождество Христово. Тогава тя направила календар, който всеки ден да отброява дните, оставащи до големия християнски празник, а детето й да намира всеки ден по една сладка в него. В нашия вариант в календара всеки ден ще има по една прекрасна детска рисунка.

Докато от втората сцена в южната част на площада се носеше неустоимо ухание от рибните вкусотии, които сготви Ути Бъчваров, накрая грейнаха светлините на коледната елха и коледната украса в центъра на Стара Загора и… дядо Коледа пристигна за радост на всички малки и големи деца.

(За още снимки от коледната украса на Стара Загора кликнете тук.)

Австрийският коледен базар се намира на алеята между сградата на общината и Парк „Пети октомври”. Чак до 1 януари 2013 г. на това място ще се разнася ароматът на коледни австрийски специалитети, сред които известният щрудел с орехи и плодове, традиционни дребни сладки, вурстчета и наденички, примесени с дъха на емблематичното „пламтящо вино” глювайн, особено подходящо за студените зимни дни. В 14 дървени къщички ще се продават сладки изкушения, ръчно рисувани стъклени топки, грънчарски изделия, топли напитки и др.

В програмата на Община Стара Загора за коледните празници до края на месеца на площада отпред ще бъде разположена открита сцена за изява на талантливи деца, танцови състави, индивидуални изпълнители и др.

Това е малка част от изненадите, които ще радват жителите и гостите на града през следващите седмици.

Новогодишната нощ в Стара Загора ще посрещнем на площада от 23.30 ч. с изпълненията на Нели Петкова, която бе част от „Ку-ку бенд” и „Шоуто на Слави”. Тя ще изпълни популярни народни песни и хора, както и свои хитове, сред които „Един въпрос”, „Само мен”, „Ето това” и др.








*gerb

бутон за споделяне

2 коментари on “Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и посланикът на Австрия Герхард Райвегер откриха Коледния базар и запалиха светлините на коледната елха пред Общината”

  • проф. Юлий Пелех wrote on 7 декември, 2012, 13:48

    “Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и посланикът на Австрия Герхард Райвегер откриха Коледния базар и запалиха светлините на коледната елха пред Общината”. Само, че нещо коледната елха не я виждам, а тя е толкова красива, че направо си е престъпление да я няма сред фотосите, които ни предоставяте за разглеждане. Но този пропуск е поправим и се надявам коледната елха да светне на страницата ви.

  • Админ wrote on 7 декември, 2012, 14:47

    Забележката Ви е напълно уместна. За съжаление неотложни ангажименти не ми позволиха да дочакам края на събитието. Тази вечер ще добавя в публикацията и снимки на светлините на коледната украса, включително елхата.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн