“Загорка” АД – пазарен лидер сред пивоварните у нас. Продажбите на бранда “Ариана” надминаха 1 млн хектолитра през годината

STZAGORA.NET

В края на ноември продажбите през годината само на една от марките на пивоварната “Загорка” – “Ариана”, надминаха 1 милион хектолитра, като показва растеж от 11% спрямо 2011 г., съобщи на среща с медиите в Стара Загора изпълнителният директор на компанията Рууд ван ден Ейнден (на първата снимка). За сравнение – такъв търговски обем в рамките на 12 месеца компанията достига за пръв път през 2000 г., а сега го изпълнява само с една от марките си, и то за 11 месеца.

“Ариана” е лидер в сегмента на лагерното пиво с 21,2% пазарен дял към днешна дата; в сегмента на тъмните пива – с “Ариана тъмно” от 2008 г., и в категорията на новите за пазара бирени миксове – с “Ариана Радлер” от тази година.

9 поредни години вече “Загорка” е лидер на пазара на бира в България. Пазарният дял на пивоварната в приходи за 2012 г. е 35,7%, а в обем на продажбите – 32,7% по данни на AC Nielsen. Разликата в процентите показва, че трите стратегически марки на компанията – “Загорка”, “Ариана” и “Хайнекен” – се продават заради високото си качество сравнително по-скъпо от марките на конкурентните пивоварни. 4 от продуктите – “Ариана”, “Ариана тъмно”, “Загорка” и “Загорка резерва 2011″ са отличени със златни етикети за качество от независимия международен институт по качеството Monde Selection в Брюксел. С уникалния си вкус “Загорка резерва 2011″ спечели 0,8% от целия бирен пазар в България.

След две трудни за пазара на бира у нас години – 2010-та и 2011-та, когато обемите на продажба на “Загорка” отбелязаха спад съответно до 1,53 и 1,442 млн. хектолитра в сравнение с 2009 г. (1,66 млн. хл), през настоящата 2012 г. компанията възстановява обемите си на продажба, като до този момент са продадени общо 1,60 млн. хектолитра бира, стана ясно от презентацията на Рууд ван ден Ейнден. Техническият капацитет за производство на компанията е 2,4 млн. хектолитра годишно, а достижимата цел предвид на сезонните вариации в продажбите (през лятото те са 3 пъти по-високи, отколкото през зимата) е 1,8 млн. хектолитра. Брандът “Хайнекен” се бутилира в Стара Загора, но засега компанията няма планове за местното му производство.

“Загорка” в момента използва 48 различни вида опаковки, които вървят на 5 пакетиращи линии. Централният й склад е с капацитет 54 000 хл, а точките на ежедневна директна доставка в страната са 183.

Иновациите на компанията през тази година са новата бутилка на “Ариана”, както и бирените миксове с добавка на плодови концентрати (т.нар. “Радлери”), сред които “Ариана Радлер” е безспорният пазарен лидер перфектен вкус и много хубава опаковка, и с продажби 2 пъти по-високи от тези на конкуренцията, а излязлата през юли на пазара “Загорка Фюжън” смело върви напред.

Големите инвестиции на “Загорка” през последните години са за нова етикетираща машина (1,432 млн. евро), в система за транспорт на малц (1,2 млн. евро), нова филтрираща линия (2,4 млн. евро) и “зелен” склад (1,8 млн. евро), който получи разрешение за ползване в началото на ноември т.г., а ще бъде сертифициран по BREEAM през месец май 2013 г. През 2013 г. ще се инвестира в съвременен пълначен моноблок за стъклени бутилки и в оптимизиране на логистичните процеси. Компанията е закупила и използва и един от първите тирове с EURO 6 в България. Целта на “Загорка” АД е да се нареди през 2013 г. сред 10-те най-успешни пивоварни на “Хайнекен” (от общо 43) в Европа. “Преди няколко години бяхме на последното място сред тях по енергийна ефективност, но сега вече сме на 11-то, а догодина ще гоним и 10-то място”, уточни изпълнителният директор. След 3 години целта е “Загорка” да влезе в Топ 25 на 165-те пивоварни на “Хайнекен” в 71 страни по света.

В компанията-майка “Хайнекен” работят над 80 000 служители. Корпорацията е № 1 по продажби в Европа и № 3 в света, с 214 млн. хектолитра произведена бира през 2011 г. Разнообразното й портфолио включва над 200 вида бира и сайдери.

Heineken е най-продаваната марка на световно ниво в сегмента на премиум бирите – през 2011 са реализирани 27,4 млн. хектолитра от нея.

В Стара Загора пряко с производството на бира са заети 207 души. В разположената на 90 дка площ пивоварна през 2013 г. инвестициите в осигуряването на безопасни условия на труд ще нараснат близо 4 пъти, до 303 00 лв., включително и извън предприятието, където през лятото заради натрупването на опашки от тирове преминаването на пешеходци и хора на инвалидни колички от близкия социален дом е затруднено.

Икономическият принос на “Загорка” към региона се изразява в платени 23 млн. лв. акциз, 18,2 млн. лв. ДДС, 1,8 млн. лв. данък печалба, 72 хил. лв. данъци върху разходите, 1,6 млн. лв. осигуровки за сметка на работодателя. Към община Стара Загора се плащат 48 хил.лв. данък недвижими имоти и 52,4 хил. лв. такса битови отпадъци. От 1995 г. насам “Загорка” инвестира в местната общност чрез дарителската си програма, която през 2011 лв. възлезена 100 хил. лв. за околна среда, образование и здраве, а през 2012 г. – на 82,3 хил. лв. за опазване на водите, рециклиране и енергийна ефективност. С нарастваща популярност в Стара Загора се ползват и организираните от “Загорка” АД Дни на доброволчеството в прилежащия парк около езеро “Загорка”. Тази година в почистването му и обновяването на парковите съоръжения (скамейки, кошчета, боядисване на мост, създаване на спортни уреди и др.) участваха 320 души (208 служители и 112 граждани).

С общото си производство на бира през 2011 г. от 5,1 млн. хектолитра България е на 14-то място в Европейския съюз. Това количество е произведено от 8 фирми, 4 от които са малки независими пивоварни с под 10 млн. хектолитра годишно производство всяка. Консумацията на бира на човек от населението у нас е 69 литра годишно (18-то място в Европа).
* * *
След презентацията участвалите в нея представители на медиите бяха поканени за дегустация на три от топ-брандовете на “Загорка” АД: “Ариана тъмно”, “Загорка резерва 2011″ и “Столично тъмно” в рамките на предварително обявения Бирен салон в една от залите на хотел “Форум”. Както можеше да се очаква, предпочитанията се разделиха почти поравно между трите превъзходни марки.

* * *
Тази вечер в един от салоните на кино “Арена” в старозагорския Парк-мол ще се състои втората прожекция на пълнометражния документален филм „Магията на Heineken” (2011 г.), който отвежда зрителя на пленително пътуване през почти 150 годишната история, до днешни дни, на най-голямата фамилна пивоварна в света.

Документалната лента показва историята на Heineken, разказана от служителите, членове на семейството и марките. “Магията на Heineken” дърпа завесата и поглежда зад кулисите, като разказва историята за богатото минало, настояще и бъдеще на HEINEKEN, фокусирайки се върху множеството опериращи компании и служители по света, които отбелязват ценностите на корпорацията – стремеж към качество, уважение към хората и планетата и забавление.

Филмът бе излъчен премиерно на 19 април 2012 в Амстердам. Специални гости на събитието бяха семейство Хайнекен, изпълнителният съвет, копродуцентът Луиза де Карвало и представители на продуцентската компания Manifesto NYC.

Лентата „Магията на Heineken” е заснета в 13 страни – Китай, Виетнам, Полша, Шотландия, Англия, Франция, Германия, Нигерия, Демократична република Конго, Холандия, Бразилия, Мексико и САЩ. Във филма се използват три визуални похвата, за да бъде илюстрирана историята на HEINEKEN: сложни теми, като например A-маята, глобалният отпечатък на компанията и родословното й дърво, са представени чрез хипер информативни графики. Ранната история на Heineken е съживена срез оригинална stop-motion анимация. Чрез високоскоростни и студийни снимки са разкрити съставките на бирата и самия продукт.

За филма:
Продуцентска компания: Manifesto NYC, изпълнителен продуцент Michele Clarke, продуцент: Chris Rouchard, копродуцент: Louisa de Carvalho, музика: Robert Miller, сниман в 13 страни, с участието на Heineken – компанията, марката и семейството.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн