Вноските на самоосигуряващи се лица се плащат по ЕГН, а не по Булстат, напомнят от НАП

STZAGORA.NET
От Офиса на НАП в Стара Загора напомнят на самоосигуряващите се лица и техните счетоводители, че месечните осигуровки се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и се плащат задължително по ЕГН на лицата, а не по Булстат.

Почти 3000 лица от Област Стара Загора (над 700 за Казанлък) са допуснали грешки и са наредили дължимите суми по Булстат на фирмите, а не както е по закон – по ЕГН. С цел своевременно отстраняване на грешките същите ще бъдат служебно коригирани от инспекторите в НАП.

Апелът към самоосигуряващите се лица е да проверят дали направените от тях вноски са преведени по ЕГН-тата им (промяната в законодателството е от 2009 г.). Парадоксът е, че дори новорегистрирани фирми допускат грешката и внасят сумите на самоосигуряващите се лица по Булстат, а не по ЕГН.

Специално внимание се обръща и на това, че при попълването на платежните нареждания се вписва само ЕГН на самоосигуряващото се лице, а не както в масовите случаи и ЕГН, и БУЛСТАТ.

При започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентния офис или дирекция на НАП в срок от 7 дни. Декларациите се подават лично, чрез упълномощено лице, или по пощата с обратна разписка.

Повече информация по темата може да бъде получена на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна или на място в Офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.
*

бутон за социални мрежи

1 коментар on “Вноските на самоосигуряващи се лица се плащат по ЕГН, а не по Булстат, напомнят от НАП”

  • Ed wrote on 25 януари, 2013, 13:07

    В София на Пиротска 45 има осигурителна каса, където мисля за 25 лева на месец те правят всичко. При тях се внасят дължимите осигурителни и здравни вноски, а те правят останалото – оформят и представят в НОИ документите за изплащане на парични обезщетения и помощи; представят в НАП данните за внесените вноски; оформят и съхраняват осигурителните книжки; подават документите за пенсиониране.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн