Старозагорските ротарианци – втори по направени дарения в страната

STZAGORA.NET

Отляво надясно: Николай Шопов - Асистент ДГ 2011-14 г. на зона 11, д-р Валентин Стоянов - Елект ДГ 2013-14 г. на Ротари Дистрикт 2482 България, д-р Атанас Атанасов - Дистрикт Гуверньор 2012-13 г. на Ротари Дистрикт 2482 България и д-р Илия Попов, Президент 2012-13 г. на Ротари Клуб - Стара Загора.

По над 93 долара е дарил за проекти в полза на обществото през последната година всеки от досегашните 33-ма членове на Ротари клуб – Стара Загора. С благотворителността си старозагорските ротарианци се нареждат на второ място в България след Ротари клуб – Видин. Това оповести днес пред медиите г-н Атанас Атанасов, Дистрикт гуверньор 2012-2013 г. на Ротари Дистрикт 2482 България. Националният председател на влиятелната неправителствена организация връчи по този повод на председателя на Ротари клуб – Стара Загора д-р Илия Попов паметен флаг (на снимката). За следващия период вече 44-мата старозагорски ротарианци са обещали да дарят по най-малко 100 долара собствени средства.

От 1 януари 2013 г. за Дистрикт гуверньор на Ротари Дистрикт 2482 България е избран участвалият в днешната пресконференция старозагорски лекар д-р Валентин Стоянов, изп. директор на бившата Университетска болница.

Старозагорските ротарианци ще поставят на всеки от 4-те входа на града малки указателни табели със знака на организацията и с информация за това, че тук има Ротари клуб. Сред скорошните прояви е и връчването на 10 декември на традиционната годишна стипендия на изявени ученици – за подкрепа и поощряване на даровитите деца. Тази година тя ще бъде дадена на 12-класника Георги Славов от ПГСАГ “Л. Байер” и на Диана Тенева от 9 клас на ГПЧЕ “Р. Ролан”. Двамата са любители-астрономи към НАОП “Ю. Гагарин” и са работили по темата “Слънчево ехо” в националния конкурс “Ловци на небесни съкровища”. Размерът на годишната стипенди е 500 лв. Председателят на Ротари – Стара Загора д-р Илия Попов сподели и целта местната организация да стане клуб, на който 100% от членовете ще подкрепят програмите на Фондация “Ротари”.

Ръководителите на Ротари клуб – Стара Загора са се срещнали днес следобед с кмета Живко Тодоров, който е обещал подкрепа от страна на Община Стара Загора за реализиране на предложенията на ротарианците. Една от последните техни инициативи, зарадвала старозагорци, бе поставянето на бронзовата Птица Феникс на площада пред Общината. Изящната пластика символизира възкръсването на града от пепелта след опожаряването му преди 134 години.

Атанас Атанасов донесе в Стара Загора и още една добра новина – че подетата от Ротари интернешънъл през 1995 г. световна кампания за борба и изкореняване на полиомиелита като една от най-тежките болести вече е дала изключителен резултат. Досега през годината по света са регистрирани само 171 случая на полиомиелит, докато през 1988 г. те са били 350 000. До постигането на почти пълното премахване на полиомиелита само ротарианците по света са дарили 1,2 млрд. долара. Заедно със средствата, дарени за тази борба от Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Американската асоциация за борба със заразните болести, дарените и инвестирани средства възлизат на над 9 млрд. долара. Последната страна, изкоренила полиомиелита, е станала Индия. Болестта все още съществува в Афганистан, Пакистан и Нигерия. В България тя е премахната през 1996 г. – по веремето на президента Жельо Желев. В САЩ това е станало през 1994 г., а в Европа – през 2002 г.

2217 са общо ротарианците в България в момента. Те са обединени в 86 клуба, които работят под девиза “Мир чрез служене”. Всяка година те инвестират в свои проекти над 1 милион лева. Други 885 000 долара са дарили на световната Фондация “Ротари”. Организацита им е напълно открита. “Всеки наш член е лидер в своята професия, морален, семеен човек с добро сърце. Забранените за коментар теми по време на клубните ни срещи са само две – политика и религия”, сподели Дистрикт гуверньорът на Ротари Дистрикт 2482 България Атанас Атанасов.
*

бутони за социални мрежи

2 коментари on “Старозагорските ротарианци – втори по направени дарения в страната”

  • Mozhe bi wrote on 27 ноември, 2012, 11:08

    Доколкото съм информиран идеалът на Ротарианците е служба на обществото и прочие други ценности… питам, обаче, какво изповядват тук представените личности?! Освен че парадират с едни дадени пари, които едва ли са от техния джоб или най-малко са от “спестени” данъци, реално неизплатени заплати /имам предвид неплащане на осигуровки и прочие в/у заплатите, които изплащат виждащите се и невиждащи се на снимката “бизнесмени”/. Надявам се да бъда разбран правилно, а и мисля, че в днешно време, ако се дават едни пари е по-добър вариант и солиден жест да се дадат на колкото се може повече бедни хора, които стават все повече в обрулената ни държавица,та дори и дръвца за зимата на 10-20 пенсионери ще бъде запомнящ се и далеч по голям жест,отколкото дадени пари за “птицата-феникс” пред Общината!Нали това е част от мотото им “в служба на обществото”!!!

  • Димо wrote on 27 ноември, 2012, 18:09

    Какво му е на феникса – много е хубав даже, намирам го за чудесен символ на Стара Загора и му се радвам всеки път като мина пред общината.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн