Посланикът на Палестина в България: Вече е трудно да създадем самостоятелна държава на разпокъсаната ни територия

STZAGORA.NET

Лекция на тема „Арабската пролет и палестинската кауза” изнесе пред старозагорци и студенти от Тракийския университет д-р Ахмед Ал-Мадбух – извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в България. След това той откри две отделни изложби – “Ясер Арафат” и “Изкуството на Палестина”, подредени на едно място – фоайето на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора.

Посланик Ал-Мадбух се спря подробно на историята на създаването на замислената като израелско-палестинска държава в средата на ХХ век, както и на зараждането и ескалирането на териториалния конфликт между двата народа. “Към момента палестинският народ е съгласен неговата самостоятелна и независима държава да бъде създадена върху окупираните през 1967 г. територии: Западния бряг на р.Йордан и Ивицата Газа, които представляват 22% от територията на историческа Палестина, със столица Източен Йерусалим – в името на това, да бъде установен мир, Палестина да бъде приета за член на ООН, бежанците ни да се завърнат и да заживеем в спокойни отношения със съседите си. Но Израел отхвърля това наше предложение на базата на концепцията, че “Палестина е земя без народ, предназначена за един народ без земя”, по думите на първия си президент Бен Гурион. За Израел Западният бряг на р.Йордан и Ивицата Газа са отстъпени от тях територии. А и Западният бряг вече е толкова разпокъсан от т.нар. “осигурени пътища” и от контролни постове на израелската окупационна армия, че на практика няма как да бъде създадена самостоятелна и независима палестинска държава”, обясни посланик Ал-Мадбух.

Колкото до войната, която върви тези дни между „Хамас” и Израел в и около Ивицата Газа, според палестинския посланик е възможно до ден-два да бъде постигнато примирие. За него говорят и двете страни, но всяка от тях си държи на условията, каза д-р Ал-Мадбух. (Няколко часа по-късно световните агенции разпространиха новината, че примирието е постигнато и влиза в сила в 21.00 ч. в сряда – бел. ред.)
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн