Балканското квадринале на живописта в Стара Загора с най-голям брой участници досега

STZAGORA.NET

Най-много досега, общо 166 творби на 120 автори от 9 държави, са били допуснати от журито за участие в изложбата на Третото Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ 2012, което ще се проведе в Стара Загора през месец декември 2012 г. Журирани са 470 живописни произведения на 262-ма автори, посветени на митологията на различните народи.

Одобрените участници са от България, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Турция и Япония. Поради големия интерес към тематиката от артисти от различни държави, квадриналето е загубило регионалния си характер и вероятно след четири години ще бъде международно, поясни директорът на Градската художествена галерия д-р Марин Добрев, който е и член на журито.

Председател е проф. Станислав Памукчиев от Съюза на българските художници, а членове са Весела Радоева, Долорес Дилова; Михаил Лалов, Красимир Линков и Валентин Дончевски от СБХ, както и зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.

На 18 декември 2012 г. от 18.00 ч в залата на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата и ще бъдат обявени призьорите. Носителят на Голямата награда ще бъде удостоен с приз, диплом, персонална изложба през следващата година и 2000 евро. Ще бъде присъдена и Наградата на Стара Загора, заедно с диплом и 1500 евро. Ще бъдат раздадени и четири награди на името на спонсорите с общ награден фонд 5000 евро. Наградените творби ще останат във фонда на Художествена галерия Стара Загора. Представянето на Балканското квадринале на живописта е съпроводено с пълен каталог на участващите в изложбата творби.

За трети път Стара Загора е домакин на конкурса за съвременна живопис, който се организира на всеки четири години (т.е. всяка високосна година), като първото му издание бе през 2004 г., а второто – през 2008 г. Организатори са Община Стара Загора, Градската художествена галерия в Стара Загора, Министерството на културата и Съюзът на българските художници. Балканското квадринале се провежда с подкрепата на кмета Живко Тодоров.

Подробна информация за селекцията е публикувана на сайта на Община Стара Загора: starazagora.bg.
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн