Тази вечер: С рецитал на световната прима Веселина Кацарова в Стара Загора се открива 44-ят Фестивал на оперното и балетното изкуство

STZAGORA.NET

За пореден път един от музикалните градове на България ще предостави сцена за непосредствено общуване с таланта на изпълнители и състави и с техните стойностни творчески достижения. Утвърденият през годините културен форум е сроден емблематично с български оперни легенди и с дарени незабравими мигове от личности, прославили България и българссото изкуство далеч извън нейните предели.

Това пише в поздравителен адрес на министъра на културата Вежди Рашидов до организаторите, участниците и гостите на 44-тия Фестивал на оперното и балетното изкуство, който се открива тази вечер в Стара Загора, с концерт на оперната звезда Веселина Кацарова и Симфоничния оркестър на Българското национално радио, под диригентството на маестро Емил Табаков.

Българската оперна певица със световна кариера Веселина Кацарова ще изнесе рецитал с музика от Росини, Верди, Сен-Санс и Чилеа след повече от 22 години на сцената на възстановената Старозагорска опера.

Организатори на фестивала са Министерството на културата, Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора.

На концерта от 19.00 ч. тази вечер ще бъде представено и българското издание на автобиографичната книга на Кацарова, инициирано и финансирано от Община Стара Загора.

Книгата „Пея с тяло и душа” е написана от известната оперна критичка Мариане Целгер–Фогт и е подробна автобиография на колосалното мецосопрано. В нея певицата споделя неподправено и вдъхновяващо своето ежедневие, изпитанията и разочарованията по пътя към върха. Тя хвърля светлина върху най-различни аспекти от професията на певеца: обучението, певческата техника, пеенето като физически труд, общуването с диригенти, режисьори, колеги, медии и публика.

Книгата ще може да бъде закупена по време на и след концерта на Веселина Кацарова в оперния театър в Стара Загора. Ще бъде пусната на продажба и в книжарниците и в Туристическия център в града.

Фестивалът завършва на 4 декември със заключителен концерт на участниците – гост-солистите Кристина Симонеско от Букурещ, Мариус Захария – от Тимишоара, Илиана Геневска, Венета Котларова, Кирил Шарбанов и Николай Войнов, както и солистите Ивайло Джуров, Иван Камбитов, хора и оркестъра на Старозагорската опера.

Три оперни постановки включва програмата на фестивала – „Тоска“ на Русенската опера на 27 ноември, „Граф Ори“ на Варненската опера на 28 ноември и „Травиата“ на операта-домакин на фестивала в Стара Загора на 30 ноември. Оперетният жанр ще бъде представен от спектаклите „Царицата на чардаша“ на операта в Стара Загора на 22 ноември и „Веселата вдовица“ на Бургаската опера на 23 ноември.

Включени са и три балетни постановки „Дневникът на дракула“ на „Арабеск“ на 26 ноември, и „Степинг стоунс“ и „Кармен“ на Софийската опера на 2 декември.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн