858 лв. е средната заплата в Старозагорска област за септември 2012 г.

STZAGORA.NET
По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на септември 2012 г. намаляват с 1.6% спрямо края на юни 2012 г., като достигат 96 118. Спрямо края на второто тримесечие на 2012 г. в почти всички икономически дейности се наблюдава намаление на наетите лица, като най-голямо намаление е регистрирано в дейностите: „Други дейности” – с 9.9% , „Транспорт, складиране и пощи” – с 9.7% и „Строителство” – със 7.3%. Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Административни и спомагателни дейности” – с 1.7%, „Операции с недвижими имоти” – с 1.5% и „Производство и разпределение електрическа и топлинна енергия,газообразни горива и вода” – с 0.4%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 31.1 и 14.3%.

В края на септември 2012 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 6 964 (6.8%) по-малко в сравнение със същия период на предходната 2011 г., като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост” – с 3 371 и „Строителство” – с 1 926. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Строителство” – с 24.6%, „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 19.8% и „Култура, спорт и развлечения” – с 18.4%. Най-значително увеличение на наетите спрямо същия период на миналата година е регистрирано в дейностите „Операции с недвижими имоти” – с 90.4% и „Професионални дейности и научни изследвания” – с 19.6%.

Средната месечна работна заплата в областта за юли 2012 г. е 776 лв., за август – 794 лв., и за септември – 858 лева.

През третото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата в област Стара Загора се увеличава спрямо второто тримесечие на 2012 г. с 0.1% и достига 809 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, за този период, са „Селско стопанство” – с 20.1%, „Операции с недвижими имоти” – с 14.0% и „Добивна промишленост” – с 8.5%.

През третото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата нараства с 12.7% спрямо третото тримесечие на 2011 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания” – с 42.2%,”Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – с 38.8% и „Финансови и застрахователни дейности”- с 32.9%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2012 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности:

* „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”;
* „Добивна промишленост“;
* „Финансови и застрахователни дейности”;

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности:
* „Административни и спомагателни дейности”;
* „Хотелиерство и ресторантьорство” ;
* „Транспорт, складиране и пощи”.

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008 и размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НСИ
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн