Старозагорският пазар след реконструкцията: по-малко, но по-големи маси – обществено обсъждане

STZAGORA.NET

От 259 маси по 1,20-1,50 квадратни метра, колкото е броят и площта им сега, на Централния пазар в Стара Загора след започващата най-рано напролет реконструкция ще останат 155 маси, но с площ, над два пъти по-голяма от сегашната – по 3 квадратни метра. Това стана ясно на проведеното тази вечер обществено обсъждане в зала “П.Р.Славейков” на Община Стара Загора. На предварително обявената среща-разговор с поне 30 производители и търговци на селскостопанска продукция и цветя дойдоха кметът Живко Тодоров, зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, както и главният архитект Иван Кирчев.


Технологичните особености на спечеления по инициативата JESSICA проект, за който съобщихме тук и тук, позволяват реконструкцията на пазара, чиято площ е 1758 кв.м, да приключи в рамките на 6 месеца от началото й. Ще се работи по възможно най-бързият начин, като докато се обновява настилката, ще се изработват  и металните елементи.

Докато продължават строително-монтажните работи, масите ще бъдат изместени с леки конструкции по северния тротоар на ул.”Пазарска”, на паркинга и около сградата на бившето кино “Комсомол”, обясни кметът.


Много от производителите и търговците на Централния пазар изразиха притеснението си, че при новото разпределение на масите посредством жребий 70-80 от тях ще останат без търговска площ, и поискаха да им бъде дадено предимство като дългогодишни контрагенти на Общината. На техните страхове кметът отговори, че няма как да не бъде спазен принципът на равнопоставеност на всички кандидати. “На другия голям пазар в Стара Загора, до Енергото, в момента има 75 празни маси – каза още Живко Тодоров, – и прикани производителите и търговците да предлагат нетрадиционни до момента места за създаването на нови малки районни пазари. Едно такова място може да бъде подлезът на Регионалната библиотека, където е удобно да се настанят сергиите с цветя.

Някои поискаха търг за масите вместо жребий, но веднага бяха контрирани от техни колеги, които обясниха, че не изкарват много от дейността си и за тях високите такси, които ще се формират при евентуален търг, ще са непосилни.

Стана ясно и че размерът на годишната такса за масите след реконструкцията на пазара ще бъде обсъден и гласуван от Общинския съвет още на следващата сесия.

Дългогодишни “обитатели” на Централния пазар обясниха, че все още съществува негативната практика дребни производители, който не могат да захранва целогодишно наетата от тях маса с продукция, я оставят празна за месеци, като я пазят, плащайки сравнително ниската такса за нея, което не уплътнява добре наличната търговска площ и е в ущърб на клиентите. По данни на управителя на пазара Красимир Ангелов пък 40% от масите в цветарския сектор се държат от свързани лица – с регистрирани различни фирми и производители, но всичките – от едно домакинство.

На предложенията една маса да се ползва от двама производители в различните месеци и сезони кметът отговори така: Един като я наеме, да се разбере с втория. Това е въпрос на организация между тях.

Обсъден бе и друг наболял въпрос – за недостигащите паркоместа в околностите на пазара. Автомобилите на производителите и търговците задръстват улиците, което изостря отношенията с живеещите в околните блокове. Изход от ситуацията ще се търси с издаването на годишни абонаментни карти за зелената зона, коментира кметът.

С обновяването на Централния пазар ще бъде въведен и по-добър ред за зареждането и почистването му. Часовете за това ще са от 6 до 8 сутринта, от 13 до 14 на обед и от 19 до 20 ч. вечер през зимата (21-22 ч. през лятото). Работното време за клиентите ще бъде от 8 до 19 ч. през зимата и от 8 до 21 часа през лятото.

Повдигнат бе и проблемът с грозните временни обекти на пазара (ламаринените бараки). От 3-годишния договор за тях, който е бил сключен от предишния кметски екип, остават още 2 години, обясни Живко Тодоров, като не изключи вариант и за преразглеждането на договора при необходимост от Общинския съвет.

*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн