Консултативен съвет ще работи в Община Стара Загора с младите роми

STZAGORA.NET

Партньорство с Община Стара Загора под формата на консултативен съвет и официален диалог с институциите предложи днес кметът Живко Тодоров на Стефан Ивов от ромската младежка неправителствена организация „Рома дестини“, която от 6 години работи в старозагорския кв. “Лозенец”. Това стана по време на срещата на кмета с ученици, впечатлили интернет потребителите с изпълнението на химна на България, в отговор на гаврата с портрети на възрожденци, извършена от ромски деца в Добрич.

Деян Асенов, който свири на синтезатор в клипа, е осмокласник в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Хр. Морфова“. „Певците“ Демир Мирчев и Асен Петров учат в професионалните гимназии по строителство и по облекло и хранене в Стара Загора.

В личен разговор с кмета те обясниха, че това не е политическа поръчка или пиар. „Бяхме възмутени и изразихме позицията си. В ромското съсловие има хора, които искат да допринесат с нещо за обществото, в което живеят“, обобщи инициаторът Стефан Ивов. Той изрази желание за партньорство с общинската администрация по проблеми на ромската общност като ранните бракове, дискриминацията, жилищния проблем и др. Дипломантът по право от Бургаския университет подчерта необходимостта от създаване на подходящи модели за подражание на младите роми, като добави, че в старозагорския кв. “Лозенец” има „невероятни примери за това как ромски семейства инвестират ценности и влагат проритети в семействата си. Според него „Рома дестини“ може да бъде моста чрез който ромското общество да влезе в гражданския сектор и да поеме своята отговорност.

Предложението намери подкрепа от кмета и неговия заместник Иванка Сотирова, които след седмица ще проведат среща с представители на организацията за създаването на консултативен съвет, заедно с хора от институциите, за обсъждане на проблеми като образование, сигурност, социална политика и т.н.

„Досега не е имало с кого да работим, надявам се да го направим с вас“, заяви кметът. Той подчерта че като НПО, общината ще може да осигури участието им в различни програми и проекти, както и да ги подкрепи със средства от бюджета.

От Община Стара Загора осигуриха за членовете на „Рома дестини“ безплатно посещение на спектакъла „Боряна“ на старозагорския драматичен театър, както и книги на „Библиотека Знание“. Председателят на ПК по спорт и младежки дейности в ОбС – Стара Загора Маноил Манев подари на гостите екземпляри на История славянобългарска, книгата „Българи светци“ и издадената за първи път в България „Царството на славяните“ на Мавро Орбини (на втората снимка).
*vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн