Акционерите на МБАЛ “Киркович” избраха нов 5-членен Съвет на директорите. Няма да има редукция на състава от лекари, медицински сестри и санитари

STZAGORA.NET

Зоя Вълева, представител на Министерството на здравеопазването, е председател на Съвета на директорите, а д-р Петър Атанасов - изп.директор на МБАЛ "Киркович".

На извънредното Общо събрание на акционерите на старозагорската МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” АД, проведено днес, бе избран нов Съвет на директорите от 5-ма души, вместо от 3-ма, както бе досега. Председател на борда е Зоя Вълева – директор на дирекция „Бюджет и финанси” в Министерството на здравеопазването. Изпълнителен директор на вече обединената болница остава д-р Петър Атанасов. Членове на борда са доц. Йовчо Йовчев, доц. Мая Гълъбова и доц. Александър Юлиянов. На събранието не са обсъждани въпроси за промяна на структурата на болницата, която се подготвя от експерти в Министерството на здравеопазването.

“Нищо не налага на този етап да бъдат сменяни издържалите конкурс и с течащ 3-годишен срок завеждащи на отделения, непретърпяващи структурни промени, независимо дали в отделението ще работи хабилитирано лице или не, обясни д-р Петър Атанасов. – Там, където функционират ангажираните с преподавателска дейност клиники, които са единствени за структурата (например “Съдова хирургия” начело с доц.Кавръков), техните началници, които са хабилитирани лица, също остават. Ще има и хабилитирани лица, които ще работят в отделенията, без да са техни шефове. Никак няма да бъдат малко и оставащите отделения. Те ще са повече от клиниките. Водещите критерии за структурното обособяване са обемът на дейност, броят на преминалите болни, реализираният медицински продукт в минали години. Структурата ще бъде готова в скоро време, но няма да е окончателна, а преходна, която ще покаже по какъв най-добър начин да се съвместяват дейностите от двете бивши болници – МБАЛ и УМБАЛ. Там, където обемите са големи, ще бъдат запазени добре работещите структури, макар и взаимно дублиращи се – например Клиниката по хирургия на бившата Университетска болница и Хирургичното отделение на бившата “Киркович”. Днес в тях е имало съответно 36 и 52-ма болни. Никой няма интерес да направи от тях едно отделение или клиника, в което да лежат 100 болни” – допълни д-р Петър Атанасов.

“Обединената болница е първа резерва в списъка за финансиране. Очакваме в най-скоро време да бъдем включени. 200 хиляди лева вече са дадени от МЗ за основен ремонт на сградата на МБАЛ, за да започне в нея пребазирането на другата сграда. Министерството на здравеопазването започва вече да изпълнява своите задължения”, съобщи председателят на борда Зоя Вълева. Според нея назованата от предишен здравен министър сума от 10 млн. лв. за старозагорската болница отдавна не е актуална поради наложените от кризата обстоятелства.

“Няма знакови лекари, напуснали болницата, още по-малко пък зав.-отделения. На всички им е запазен статутът, чувстват се комфортно и работят. Някои от лекарите, например в “Инвазивна кардиология”, се върнаха. Има депозирана молба от неонатолог, който отиде в частно здравно заведение, да се завърне при нас. Здравният пазар е динамичен и тепърва ще става още по-динамичен с откриването на новата частна болница, за която се говори. Нямаме напуснали лекари, които да саботират пътеките, нито пък бройката да им е такава, че да затрудни дейността. Ще има комисия за оптимизиране на личния състав на болницата. В момента се работи по конституирането й. “Няма как да издържи на финансовия натиск едно такова дружество с такъв числен състав. Медицинските кадри, които са ангажирани, не са застрашени от съкращение. Лекари, сестри, дори и санитари, са в оптимална численост. Имаме да работим върху администрация и върху съпътстващи дейности като транспорт и други такива”, каза изпълнителният директор.
*gerb

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн