В Стара Загора почетоха известния фолклорист Крум Георгиев за неговата 80-годишнина

STZAGORA.NET

*
Снощи на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ тържествено бе отбелязана 80-та годишнина на известния фолклорист и почетен гражданин на Стара Загора Крум Георгиев и 60-та годишнина на творческата му дейност.

В поздравлението си до юбиляра кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправя пожелания за здраве и още много успехи. „Редица ваши проекти, сред които „Общество за фолклор”, ежегодният фестивал на маскарадните игри в Стара Загора и др. са запазена марка и пример за вашите последователи.

Поздравявам ви за силния характер, за неуморимостта ви да търсите нови предизвикателства и хоризонти, за таланта, за заслугите и признанията, които получавате като етнолог, фолклорист, композитор и диригент“, пише кметът.

Юбилярът получи десетки поздравителни адреси, а в залата присъстваха зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова, председателят на ОбС Емил Христов, зам.-областният управител Петко Карагитлиев и много други представители на творческите и културни среди в Стара Загора и страната. Специално за да го поздравят на сцената излязоха изпълнители на фолклор от различни краища на България.

По повод юбилеите си доц. Крум Георгиев дари на Регионалния исторически музей в Стара Загора колекцията си от оригинални костюми от автентични тъкани и от различни фолклорни области.

Преди година почетният гражданин на Стара Загора Крум Георгиев бе удостоен с наградата Оскар за фолклор на IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации). Доц. Георгиев е вторият българин с това отличие, през 2010 година то е било присъдено на вече покойния маестро Асен Мутафчиев.

Доайенът на българските фолклористи Крум Георгиев има над 250 публикации, член е на различни местни, национални и международни журита и комисии по фолклор, носител е на наградата Стара Загора за разностранна дейност и високи художествено-творчески постижения, които са в принос на българската национална култура.
Проявата бе част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на Деня на народните будители.
* vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн