Венци и цветя пред паметника на Митрополит Методий Кусев за Деня на народните будители в Стара Загора

STZAGORA.NET

*
С тържествена церемония пред паметника на митрополит Методий Кусев, в подножието на едноименния парк, днес в Стара Загора бе отбелязан Денят на народните будители.

„Първи ноември е Деня на българските будители, на всички хора, които са спомогнали за запазването на ценностите, на морала, на духа на българина. Затова днес трябва да отдадем заслуженото на всички тези достойни имена като Вазов, като Ботев, като митрополит Методий Кусев и още много, знайни и незнайни“, каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Живко Тодоров напомни на подрастващите, че трябва да почитат и уважават своите учители. „Благодарение на тях ние успяваме да съхраним и да предаваме във времето всички тези знания, които сме получили през годините. Честит празник на всички, радвам се, че въпреки дъжда има толкова млади хора днес, които оттук-нататък ще продължат да го празнуват. Знаете, че от 1945 до 1992 г. той не се е отбелязвал. Но всички виждате колко е важно да отчитаме къде се намираме ние, кои сме, кои са нашите предци, да ги уважаваме и почитаме тяхното дело. Затова се надявам, че вие всички млади хора ще продължите да вярвате в този празник, да го отбелязвате и няма да допуснете никога повече, той да не бъде празнуван“, пожела Живко Тодоров.

Множеството изслуша поетичния анонс на актрисата Елена Азалова и изпълнението на деца от Второ основно училище, посветени на българските будители.

Пред паметника на митрополит Методий Кусев бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет, областния управител, от политически и неправителствени организации, общественици и граждани.

По-рано днес в храма „Св.Теодор Тирон“ старозагорският митрополит Галактион отслужи заупокойна Света литургия в памет на първия старозагорски митрополит Методий Кусев, по повод 90 години от кончината му.


*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн