Започна програмата на Община Стара Загора за Деня на народните будители. Довечера – паметна вечер за митрополит Методий Кусев

STZAGORA.NET
Програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 1 Ноември – Ден на народните будители започна днес с тържество „По стръмното към звездите” в Детския отдел на Библиотека „Родина” на ученици от ІХ-то основно училище. Тази вечер от 18.00 ч. в Народно читалище „Св. Кл. Охридски” се открива изложбата на ХІІІ-то основно училище „Св. Паисий Хилендарски”.

Паметната вечер „Хвала Митрополиту Методию”, посветена на 90 години от кончината на първия Старозагорски архиерей, ще започне тази вечер в 18.00 ч. в Регионална библиотека „З. Княжески” със словото „Дух метежен” на Иван Матев. Тя включва още Ретроспективно-документална изложба от фондовете на Държавен архив – Стара Загора, Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Захарий Княжески” и изпълнения на Православна музика от Октет „Свети Йоан Дамаскин” и Хор при НУМСИ „Хр. Морфова”. Ще присъстват директори и учители от общинските училища, и учители ветерани.

На 31.10.2012 г. от 11.30 ч. в Храм „Св. Паисий Хилендарски” в кв. „Зора” ще прозвучи тържествено Похвално слово за народните будители.

Празникът на VІ-то основно училище „Свети Никола” е в 16.30 ч. в НЧ „Г. Бакалов” под наслов „Паисий Хилендарски и неговата история”. В НЧ „Св. Кл. Охридски” от 17.00 ч. започва празничен концерт „Поклон, будители народни”.

Вечерта от 18.00 ч.на сцената на Драматичен театър „Г. Милев“ ще бъдат отбелязани 60 години творческа дейност на почетния гражданин на Стара Загора Крум Георгиев и неговата 80-та годишнина.

Денят на народните будители 1 ноември ще започне в 9.00 ч. със Заупокойна Света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев в храма „Св. Теодор Тирон”. От 11.00 ч. в парк „М. М. Кусев” е началото на тържествения ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Митрополит Методий Кусев. На този ден се навършват и 85 години от създаването на читалище „Пробуда” в с. Остра могила. Двойният празник в селото ще започне в 11.00 ч.

Програмата на община Стара Загора по повод Деня на будителите ще завърши с откриването на Фотографски салон на 05.11.2012 г. в 18.00 ч. в зала „Байер“.

*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн