Балканиадата по лека атлетика ще се проведе в Стара Загора през юли 2013 г.

STZAGORA.NET

*
На 27 и 28 юли 2013 г. в Стара Загора ще се проведе Балканиадата по лека атлетика за мъже и жени. Събитието ще бъде ознаменувано с откриването на обновената с ново изкуствено покритие писта на стадион “Берое”, за което писахме преди месец.

Новината съобщи Добромир Карамаринов, президент на Балканската асоциация на атлетическите федерации и на Българската федерация по лека атлетика, в присъствието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кмета Иванка Данаилова, председателя на Общинския съвет Емил Христов, члена на УС на Клуба по лека атлетика “Берое” Емилия Драгиева, прославената старозагорска лекоатлетка-ветеран Красимира Чахова и др.

Лекоатлетическата Балканиада идва отново в Стара Загора 28 години след първото й провеждане тук през 1985 г., когато бе открита вече износената тартанова писта на градския стадион.

В предстоящата Балканиада за пръв път ще участват 12 страни, след като на конгреса в Малта е бил приет поредният член на Асоциацията на балканските лекоатлетически федерации.

За пръв път Балканиадата ще бъде използвана и за селекция за участие на Балканите като единен тим в лекоатлетическия Мач на гигантите, който ще се проведе месец след това, на 31 август 2013 г., в околностите на френския град Лион. В него ще участват САЩ, Русия, Италия, Франция, Германия, Украйна, и два сборни отбора – на Балканите и на Скандинавските страни.

Отпуснатите по решение на Общински съвет – Стара Загора за реконструкция на пистата 200 000 лева са преведени в банковите сметки на клуба по лека атлетика “Берое”, стана ясно през м.септември. В Министерството на спорта бе подписан и договор за финансиране на първия етап от ремонта на пистата в размер на 400 000 лв. Предстои провеждането на процедура за избор на изпълнител на реконструкцията на пистата, след която ще станат ясни и финансовите параметри на начинанието, уточни кметът Живко Тодоров.

Рехабилитацията ще включва удължаване на пистата, за да бъде възможно провеждане на състезания в дисциплината 110 метра с препятствия, каквито са международните изисквания. Ремонтните дейности трябва да приключат до пролетта. Готовият обект ще бъде приет и сертифициран от Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

“Имате полигон за хвърляния, който само трябва да се изравни, имате загряващ стадион, имате закрита писта. Разбира се, всичко това се нуждае от реновация, но когато имаш даденостите и желанието, и средствата се намират. Но не е и необходимо всичко да се направи до Балканиадата. Това трябва да стане във връзка с по-далечната и по-голяма цел – през 2017 г. за пръв път в историята на България Стара Загора да приеме Европейското първенство по лека атлетика за младежи и девойки до 23 години. През 2014 г. трябва да сме готови с всичко, за да бъдем силен и достоен кандидат срещу другите европейски градове-кандидати, които ще се изправят в битка за това домакинство”, заключи Добромир Карамаринов (на снимката – вдясно от Живко Тодоров). Той не скри, че се чувства много комфортно в Стара Загора, защото тук е осезателна общинската подкрепа за леката атлетика, и атлетическата общност живее активно в града.
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн