Казанлъчани покориха митичния Олимп

STZAGORA.NET

Планината Олимп със своите забележителности и легенди от древногръцката митология винаги е била притегателен център и желано място за туризъм от планинарите по целия свят. Тя е известна с богатата си флора, може би най-богатата в Европа. От около 55 години е национален парк на Гърция. Най-високият връх на Олимп е Митикас -2917 м. На гръцки името означава нос и е вторият по височина на Балканския полуостров след нашия връх Мусала – 2925 м, в Рила.

Идеята за изкачване на Олимп възниква миналата година в Клуба по пешеходен туризъм от Димитър Димитров и Жельо Желев и е заложена в календарния план на казанлъшкото туристическо дружедство за 2012 г. Желанието на новото ръководство на ТД „Орлово гнездо” и на Клуба по пешеходен туризъм е, освен ежегодните походи по българските планини, да се провежда и по една експедиция с по-висока категория на трудност в съседните балкански и европейски планини. Преди заминаването се провеждат и няколко консултации и обучение по усвояване на алпийска техника с Иван Нейков – председател на АК „Триглав”.


На 12 октомври рано сутринта група от 35 туристи от Казанлък потегля за Гърция. Прогнозата за следващия ден, когато е изкачването, е за лошо време с дъжд и снеговалеж. Действително през нощта са прехвърчали снежинки, но на сутринта времето е хубаво. В 7.15 часа групата поема по пътеката към връх Митикас. Ръководстовото на похода решава да подходи от изток през връх Скала – 2866 м, и оттам – по хребета да изкачи вр. Митикас. Добре очертана възходяща пътека отвежда казанлъчани на скалистия ръб преди вр. Скала. Оттук се открива чудна гледка към хижата, долината, околните върхове на митичната планина Олимп.

Стадо диви кози препускат по камъните на стръмните урви. На връх Скала се изкачват 30 души. Гледката отново е невероятна, но тук те разбират и колко опасно е продъжението към Митикас. В 10.30 часа 24 от най-упоритите българи стъпва на върха на боговете Митикас, който едва побира смелчаците. Тихо и ясно време, красиви панорамни гледки, снимки за спомен.

Имената на покорилите върха казанлъчани са записани в почетната книга, съхранявана на Митикас.

*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн