Казанлък е част от Дните на японската култура в България

STZAGORA.NET
23-тите Дни на японската култура в България се свързват с едно запомнящо се събитие в Казанлък. На 19 октомври в 18.00 часа в Културно-информационния център на ул. „Искра” 4 ще бъде открита изложбата „Силата на молитвата – нова калиграфия” на японския художник Кихачиро Нишиура. Малко по-рано, в 16.00 часа, японският майстор на четката ще направи демонстрация на калиграфска техника пред ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”. Любопитен е фактът, че художникът има творби, създадени по стихове на големите български поети Христо Ботев и Пейо Яворов. Авторът е известен и като майстор на чаена церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо.

Събитието в Казанлък ще бъде уважено от Временно изпълняващия длъжността посланик на Япония в България г-н Тошио Сугиура, културният аташе Ая Отаки, а техен домакин ще бъде кметът на община Казанлък Галина Стоянова. На откриването ще присъстват още изпълнителният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев, представители на Асоциацията за приятелство „Казанлък-Япония”, бившите кметове Иван Гороломов и Стефан Дамянов, Царица Роза ‘2012 Нели Славова, Царица Роза ‘2011 Симона Петкова, Царица Роза ‘2008 Василена Найденова, Царица Роза ‘2005 Пламена Николова, както и много казанлъчани, посетили Страната на изгряващото слънце по линия на приятелството и сътрудничеството с японските градове и които са допринесли за развитието на двустранните контакти.

По време на откриването Кихачиро Нишиура ще направи демонстрация на японска калиграфия за всички почитатели на изкуството от Града на розите. Дните на японската култура се организират в България от Посолството на Япония от 1990 г., а събитието в Казанлък се реализира още с подкрепата на Община Казанлък и на Асоциацията за приятелство „Казанлък-Япония”.

За гостите от Страната на изгряващото слънце, за казанлъчани, пътували до Япония и имащи заслуга за побратимяването на града с градовете Фукуяма, Мунаката и Хирошима и за укрепване на приятелството между българския и японския народ фолклорен концерт ще изнесе невероятният ансамбъл „Арсенал” с художествен ръководител Христо Стоянов.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн