Започващият в петък Фестивал на виното “Августиада” в Стара Загора може да се превърне в българския Октоберфест

STZAGORA.NET

Над 30 винарни от България, Италия и Турция представят от петък до неделя огромно разнообразие от вина в Стара Загора в рамките на първия Фестивал на виното и културното наследство


*
Новият фестивал на виното “Августиада”, чието първо издание се очаква с нетърпение от хиляди българи, може да стане българският винен еквивалент на мюнхенския бирен Октоберфест, стана ясно на специална пресконференция, на която организаторите представиха днес подробности за събитието. В нея участваха председателят на регионалната Търговско-промишлена палата Олег Стоилов (вторият отляво на снимката) и Галина Нифору (вляво) – собственичка на консултантската компания във винения бранш OINORAMA wine consulting & business solutions (София) – като основни организатори на събитието, наред с Община Стара Загора. Тук бе и почетният консул на Италия в Стара Загора Марко Бузети (вдясно), осигурил участието във фестивала на италиански винопроизводители, както и д-р Диана Бушкалова – председател на старозагорския клуб “Дионис”, и Дарин Петков – директор на Държавния куклен театър в града (вторият отдясно), който организира голямото Дионисиево шествие по централните улици на Стара Загора от 11.00 часа в събота.

Малка част от новите вина, които ще бъдат дегустирани в събота и неделя в Стара Загора, бяха показани от Галина Нифору на днешната пресконференция.

Фестивалът “Августиада” е наречен на едно от древните имена на Стара Загора – Августа Траяна. От римския период на града е и откритата преди година при разкопки мозайка “Дионисиево шествие”, която потвърждава, че районът се е славил с вината и винената си традиция още в античността. Кръстник на фестивала е Галина Нифору, предложила чудесното му име.

Виното е бизнес, но и философия, и това е така не от век или два, припомни д-р Бушкалова. Стара Загора е най-доброто място това да бъде показано, тъй като е средище на древни цивилизации и е център на винарски район с множество изби.

Истински празник на сетивата ще бъде започващото в събота на обед в Регионалния исторически музей изложение на производители на вино и кулинарни продукти. От 12.00 до 18.00 часа там посетителите срещу вход от 5 лв. ще могат:

* да дегустират вината на изложителите (над 30 винарни, всяка с по 5 вина) и да гласуват за тях според своите предпочитания вината, получили най-много гласове (Vox populi – vox Dei – Глас народен, Глас Божи); ще могат да носят знака на Августиада – монета от римско време с изображение на император Каракала

* да дегустират кулинарните продукти на изложителите

* да закупят сувенирни чаши и други сувенири с бранда на Фестивала на виното и културното наследство АВГУСТИАДА и реплики от Регионален исторически музей – Стара Загора

* да разгледат Регионалния исторически музей – Стара Загора с новите му експозиции

Първите 200 посетители ще получат талони за безплатно пазаруване от Мол “Галерия” в Стара Загора.

Вечерта в събота на гала-вечерята в Парк-хотел “Стара Загора” (на езеро “Загорка”) старозагорецът проф.Живко Желев за пръв път ще покаже ритуали на Орфеевото винопиене.

Винено-кулинарната дегустация на Античната улица в музея и в Лапидариума (двора зад сградата) ще продължи и на следващия ден – неделя, от 12.00 до 16.30 часа. В нея ще участват български, италиански и гръцки шеф-готвачи. Вината, получили най-много гласове на посетители, ще бъдат наградени в 16.00 часа в неделя. Виното-победител ще получи правото да носи знака на “Августиада”.

При подобни дегустации на много видове вино се използва специална стратегия: първия ден се започва с белите вина на различните производители, след тях се дегустират розетата. За втория ден се оставя опитването на червените вина. Характерна особеност е, че по масите ще има съдове за изплюване на дегустираното вино, за да може накрая дегустаторът да изпие със съответното мезе чаша-две от марките, които са му харесали най-много.

За първия ден на фестивала – петък, 19 октомври, е предвидена конференцията “Августиада” в зала 33 на Регионалния исторически музей. На нея от 14.00 до 17.20 ч. ще говорят 7 лектори (Живко Симитев от РИМ – Стара Загора, Вили Гълъбова – винен експерт, управител на “Алфа Вита”, учредител на Българската винена академия, Румяна Грозева – директор на АРИР – Ст.Загора, Димитър Андреевски от Изпълнителната агенция по лозята и виното, Олег Стоилов – председател на ТПП-Стара Загора, Илия Йовчев – проектен ръководител на Българска банка за развитие, както и представител на Италианската търговска камара в България) и ще бъде прожектиран филмът “Българското вино” от Националния видеокаталог “Това е България”. Конференцията ще завърши с обща дискусия и организирано разглеждане на Регионалния исторически музей.

В Дионисиевото шествие по главната улица от Алана до Регионалния исторически музей от 11.00 ч. в събота ще участват две кукерски групи – от Павел баня и от ямболската община Тунджа, както и старозагорският фолклорен ансамбъл “Загоре”, разкри директорът на Държавния куклен театър в Стара Загора Дарин Радулов, който се е нагърбил с организацията му.

По време на фестивала книжарница “Хеликон” ще представи първия пътеводител за винарските изби в България, отворени за посещения и дегустации, както и книга за вино и кулинария.

Информацията за първия Фестивал на виното и културното наследство в Стара Загора в цялата й пълнота може да се намери на сайта avgustiada.com.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн