Доброволческият младежки уъркшоп на Сдружение „Различният поглед“ продължава

STZAGORA.NET

Всеки понеделник от 19:00 ч. младежи от България и чужбина продължават да се събират при северния вход на кино “Различният Комсомол”.

Инициаторът на уъркшопа, Саймън Пиърс е доброволец на Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед по проект „Заедно в изкуството“ на Европейска доброволческа служба, програма „Младежта в действие“.

Целта на занятията е да се тренират специфични умения като жонглиране, боравене с пой, флаъур стикс, стаф и други инструменти на уличното изкуство. Някои от младежите имат сериозен опит в тези умения, други са съвсем начинаещи. Според Саймън, няма значение нивото на предварителна подготовка, защото всеки който има желание и търпение да се упражнява може да се научи. Заниманията развиват баланса между работата на двете полукълба на главния мозък, освобождават от стреса и са приятен повод за комуникация и прекарване на свободното време чрез активна почивка.

Освен български младежи, в уъркшоповете напоследък се включват и чуждестранни доброволци по ЕДС от други местни организации. Периодичното събитие предоставя добра възможност за участниците за междукултурен и социален обмен, както и метод за здравословен и активен начин на живот, които е в синхрон с приоритети на Европейската програма „Младежта в действие“. Членовете от екипа на Сдружение „Различният Комсомол“, които обикновено асистират на ЕДС доброволеца Саймън разказват за начините и процедурите за участие в Дейност 2 на програмата, а именно Европейска доброволческа служба. Нейната цел да дава възможност на младежи от различни страни и култури да се опознават и да натрупат безценен житейски и доброволчески опит, както и да развиват собствени проектни дейности на територията на друга страна.

От Сдружение „Различният поглед“ ни увериха, че дори през зимните месеци уъркшопът ще продължи. Мястото и часовете допълнително ще бъдат разпространени от екипа на организацията (www.razlichniatpogled.org)

* * *

Сдружение „Различният поглед“ се включи като партньор в отбелязването на Световния ден на психичното здраве


По инициатива на Сдружение „Клуб Отворено Общество“ и ДЦ „Св.Св. Козма и Дамян”, и в партньорство със Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед, на 11 октомври от 16.30ч. в кино „Различния комсомол” бе прожектиран тематичен филм за психичното здраве. „Кей пакс” с участието на Кевин Спейси в главната роля предизвика силни емоции у присъстващите и допълнително провокира планираната след това дискусия с водещи специалисти психолози и студентите от социална педагогика и социални дейности към Тракийски университет, град Стара Загора. Входът за всички граждани беше свободен.
Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 Октомври 1992 година. Той стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър. Ключов момент в обявяването на 10-ти октомври за Световния ден на психичното здраве има Клуба на Първите дами, основан и представляван от г-жа Розалин Картър. Тази организация, подкрепяща и участваща в проявите за деня на психичното здраве, в последствие се преименува в “Международен комитет на жените-лидери към Световна федерация за психично здраве” включва 41 жени – държавни лидери и членове на кралски фамилии. В Световната федерация за психично здраве, създадена през 1948 година, членуват организации и лица от 112 страни от цял свят. Федерацията е акредитирана за консултант на ООН и работи в тясно сътрудничество със СЗО, ЮНЕСКО, Комисариата на ООН за бежанците, Комисията за човешки права, Международната организация по труда и др.

Екипът на ССИК – Различният поглед
*gerb

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн