Позиция: БСП, “БСП ООД” и олигархичният цикъл

STZAGORA.NET
В БСП – Стара Загора пак гърми и трещи. Този път схватката е извън ринга на конферентната зала, в широкото пространство на електронните медии, което я поставя повече от всякога във фокуса на общественото внимание. Хората искат да знаят какво става в 121-годишната партия и накъде върви тя с тези все по-шумни скандали.

А става нещо много просто и логично. Всички си спомняме стратегическия курс към трансформирането на политическата власт в икономическа от началото на прехода преди 23 години, в чийто символ се превърнаха прословутите куфарчета с милиони за начален капитал. Тази трансформация се извърши пред очите ни. Резултатът бе, че общественото богатство се озова в ръцете на ограничен кръг хора. Процесът обаче остана недовършен. Постигайки икономическата власт, новите милионери поискаха да задържат и политическата, като започнаха да се превръщат в олигарси, концентрирайки в ръцете си изключително силен властови ресурс. Това в свободните общества не се толерира. То е недопустимо. “Запазването на свободата изисква възможно най-пълното премахване на концентрацията на власт, а ако тази концентрация не може да се премахне, трябва да се разсредоточи и разпредели”, казва по този повод Милтън Фридман (“Капитализъм и свобода”, гл.I – “Връзката между икономическата и политическата свобода”).

Всичко това даде тон на взаимоотношенията и в старозагорската организация на БСП. “Може ли един мултимилионер да бъде социалист?”, запита в тази връзка риторично и проф.Кръстьо Петков – един от най-точните анализатори на процесите у нас през последните десетилетия, акцентирайки върху кризата на идентификацията в столетницата.

Факт е, че в Стара Загора, както и навсякъде другаде у нас, масата социалисти, базата избиратели на БСП са хора, повечето дълбоко в третата възраст, които живеят бедно, дори в крайна бедност по европейските стандарти. В същото време някои от техните водачи отдавна са в другата категория – на богатите, на хората с активни капитали и солиден бизнес. Каква е връзката между едните и другите? Единствено носталгична. Носталгията обаче не е нужната здрава основа за партийно строителство. Редовите членове на БСП никога няма да бъдат приети в другата, трансформираната част на своята партия, която условно можем да наречем “БСП ООД”. Разривът е твърде дълбок.

Посоката оттук нататък е ясна. Капиталистите – в бизнеса, политиците – в политиката. Така всеки ще си е на мястото, обществото няма да се тресе от скандали като сегашния, а олигархичният цикъл ще приключи.

Максим ДОБРЕВ
P.S.: Полезно четиво по темата: Интервюто на Валерия Велева със Стефан Цанев във в.”Преса” (II част).
*vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн