Общинските съветници единодушно подкрепиха зоните за въздействие в Интегрирания план за развитие на Стара Загора

STZAGORA.NET

Определени са първите места за поставяне на колонки за зареждане на електромобили в Стара Загора


С пълно единодушие от 46 гласа „за“ общинските съветници в Стара Загора подкрепиха внесеното допълнително в дневния ред предложение за одобрение на трите зони за въздействие, предвидени в Интегрирания план за развитие на Стара Загора.

Преди гласуването Кметът Живко Тодоров определи предложението като „една от най-важните точки, които въобще досега са влизали на заседание в Общинския съвет“. По думите му с това решение се утвърждават зоните, които да бъдат основата на усвояване на европейските средства след 2014 г. „Налага се всичко да се случва бързо, защото има необходимост от засилване на процеса по изпълнение, тъй като до 2013 г. трябва да имаме готов и мотивиран План за градско възстановяване и развитие. В тези три зони ще бъдат насочени средствата от Оперативните програми през следващия програмен период“, обоснова предложението Тодоров. Той изрази задоволство от работата на изпълнителя на проекта ДЗЗД „Трейс проект“ с председател арх. Константин Косев, който е роден и работил в Стара Загора.

„Всичко е направено на професионална основа, без политически елементи или опит за непрофесионално въздействие върху вземане на решенията. Смятам че определените зони са добри. Те са съобразени с обективни обстоятелства“, увери още кметът.

Той обясни принципа, по който работната група с председател главният архитект Иван Кирчев е одобрила трите възможни зони на въздействие, в които ще бъдат изпълнявани проекти с финансиране по оперативните програми през периода 2014-2020 г.

Зоната на публични функции с висока обществена значимост обхваща централната градска част, обособена между булевардите „Славянски“ и „Партриарх Евтимий“, улиците „Августа Траяна“ и „Отец Паисий“, включително парк „М. М. Кусев“, Спортен комплекс „Берое“ и Станционната градина.
Като зона с потенциал за икономическо развитие е определена зоната на юг от ж.п.линията, Западната и Източната индустриална зона, кв. АПК, до кв. „К. Ганчев“.
Третата зона е с преобладаващо социален характер и обхваща територията, ограничена от изток от улица „Д. Стаев“ включително, ул. „Д-р Т. Стоянович“ включително, от север бул. „Ген. Столетов“ включително, ул. „Армейска“ включително, бул. „Кап. Петко войвода“ включително и по регулационната граница на кв. „Три чучура-север“, застроената част на кв.„Железник“, от юг по бул. „Славянски“ включително и по регулационната граница на кв. „Казански“, кв. „Три чучура-юг“ и бул. „Европа“ включително, от запад – регулационната граница на кв. „Железник“ и района на Студентски град. Зоната включва кв. „Три чучура- север“, кв. „Три чучура“, кв. „Три чучура-юг“, кв. „Казански“, застроената част на кв.„Железник“ и Студентски град, включително бул. „Европа“.

Арх. Кирчев обясни, че при избора на зоните работната група, съставена от специалисти от различни области, е трябвало да съблюдава не само изискванията на градоустройството, но и конкретни приоритети, цели и мерки за повишаване на квалификацията, социални и образователни мерки и т.н.Обхватът на тези зони беше дефиниран и от това, че те трябва да се докажат пред управляващия орган, обясни още гл. архитект. Той поясни, че зоните са определени след подробен целеви анализ на социалните, икономическите, демографските и екологичните проблеми, както и проблемите на градската среда. Проведени са анкети с хората, обществено обсъждане, дебати с три фокус-групи.

Втора допълнителна точка в дневния ред на сесията внесе общинският съветник Илия Златев (Коалиция “БСП и ПБС”) с предложение за удължаване срока на действие на договора на концесионера по чистотата „Нелсен чистота“. В хода на дискусиите стана ясно, че договорът е изтекъл на 26.06.2012 г. и е задвижена процедура за избор на нов изпълнител. Според кмета Живко Тодоров казусът с постъпилото предложение в момент, в който процедурата вече е в ход, е юридически и трябва да бъде обсъден от юристите на ОбС. Той отправи критики към концесионера относно техниката за зимно почистване и нейните качества. „В процедурата по избор сме заложили стандарт минимум „Евро 4“, обясни Тодоров. Въпреки проведената консултация на председателския съвет, по време на 15-минутната почивка решение по предложението не беше взето и то бе отложено за следваща общинска сесия.

В хода на заседанието до момента общинските съветници гласуваха възнагражденията им да се определят пропорционално на присъствените им дни в размер на 30% от средната брутна заплата в общинската администрация, както и общинските гори да се предоставят за управление на поделение Държавно горско стопанство – Стара Загора (което ще спести голям финансов ресурс на Общината, при запазване на 80% от печалбата за нея).

За пръв път бяха гласувани места за поставянето на 5 броя зарядни колонки за електромобили в Стара Загора. Въпросът за конкретния доставчик на съоръженията ще се разгледа вбъдеще. Местата на колонките са както следва:
* На бул. „Руски” – западен тротоар, на север от
* На бул. „Цар Симеон Велики” – южен тротоар на
запад от ул. „Сава Силов”;
* На ул. „Свети Княз Борис” – южен тротоар, на
изток от бул. „Руски”;
* На бул. „Митрополит Методи Кусев” – западен
тротоар, между ул. „Христо Ботев” и ул. ”Генерал Гурко”;
* На ул. „Цар Иван Шишман” – източен тротоар,
на север от ул. ”Генерал Гурко”.

В хода на обсъждането на точката водачът на групата на БСП Илия Златев предложи две от първоначално предложените 7 колонки да бъдат предислоцирани от претоварената ул.”Св. княз Борис” на платения паркинг на централния пазар, но в окончателния вариант решението бе гласувано за 5 колонки.

Старейшините решиха и отдавна отлагания въпрос за даване под наем на общинско помещение за целите на Съюза на репресираните.

Приета бе и предложената схема за площадки за свободно разхождане на кучета. Към досегашните площадки бе добавена и една в кв.”Лозенец”.

Общинските съветници отказаха разширяването с нови 20 кв.м на заведение за бърза закуска, което е заявило желание да прерасне в бистро. Мотивът е съобразяване с интересите на хората, живеещи в съседство.

Поради липсата на записани ученици за новата 2012-2013 учебна година бе взето решение за закриване на Х-то основно училище.

С пълно мнозинство старейшините приеха отчета за дейността на Общинския съвет за периода януари-юни 2012 г. Текстът на отчета може да бъде прочетен тук.

С 0 гласа “за”, 29 гласа “против” и 12 “въздържал се” общинските съветници не одобриха издаването на Разрешение за възлагане изработването на Подробен устройствен план на поземлен имот с площ 4600 кв.м в границите на парк “Аязмото”.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн