Мъглиж отново е пръв: Багери събарят 32 незаконни ромски къщи край Подбалканската магистрала – фоторепортаж

STZAGORA.NET

Кметът на община Мъглиж Господин Господинов (в средата на втората снимка) пръв в България, поне през последните години, се зае да оправя батака с незаконно построените ромски къщи в града, някои от които са и опасни за живеене. Те са заели общински, държавни и частни имоти. От днес в национално известните заради непосредствената им близост до китния подбалкански път София-Бургас коптори влезе багер и започна да премахва първите 32 от тях. На 2-3 места стопаните им сами се заеха да свалят керемидите и тухлите от зидовете, за да ги използват впоследствие за нови домове.

Във въпросния мъглижки ромски квартал има 138 незаконни постройки извън регулацията на града с описани 220 обитатели в тях, уточни по време на проведения преди това брифинг с медиите ресорният зам.-кмет Методи Марков (вдясно на втората снимка). Всичките попадат под ударите на чл.195 от Закона за устройство на териториите (ЗУТ). Събарянето им започна с тази част от тях, чиито досегашни обитатели имат къде да се настанят. Обикновено това става при роднини. Няколко семейства са настанени за зимата в пансиона на наскоро закритото национално училише за глухонеми в Мъглиж. От Общината са разговаряли преди това в продължение на 7-8 месеца с живеещите, както и с ромските тартори, и внимателно са огледали кои къщи могат да бъдат съборени и кои все още не. Най-късно до края на април ще бъдат премахнати всички незаконни постройки.

На обездомените мъглижки роми за пръв път през последните 20 години ще бъде предложено да закупят парцели от около 300 кв.м. или поне правото за строеж върху тях. В ромска махала, която е в регулация, има свободен терен за 40-50 парцела между двете й части. Предстои да мине оценител и да определи стойността на правото на строеж за всяко парче земя. От Общината предполагат, че тя ще е 400-500 лв. В парцелите на калкан ще се строят къщи за по две семейства.

Не е ясно как незаконните постройки са се сдобили с партиди в електроснабдителното предприятие. Но факт е, че от няколко такива къщи с партиди като паяжина са опънати жици към съседните постройки. За незаконната адресна регистрация извън регулацията на града в личните карти на тук живущите в момента се води преписка в Районната прокуратура в Казанлък. От години ромите тук не си плащат и задълженията към ВиК, и са натрупали дългове над 140 хиляди лева дълг за изразходвана вода. В махлата днес се виждаше чешма, която течеше непрекъснато. “В продължение на 8 години тук съвсем съзнателно, с цел използването на гласовете им преди избори, са заселвани роми от други райони на България. Доказателства за това има много”, каза другият зам.-кмет д-р Душо Гавазов (вляво на втората снимка).

Първото съборено помещение днес стана малка кирпичена стая без покрив, боядисана отвън в ярко син цвят. На багериста му бяха нужни точно две минути, за да я превърне в куп тухли. При първия натиск на кофата се вдигна голяма пушилка, която бавно се уталожи. Заради предварителното извършеното от Общината уточняване кои постройки ще бъдат бутани, напрежение сред ромите нямаше.



В община Мъглиж живеят 12 072 души по данни от 3 февруари 2012 г., а в самия град – малко над 3560. Ромите са достигнали дял от 48% от населението, а заедно с другите етнически общности процентът скача до 52 на сто.

“Нужни са ни средства за интегрирането на ромите, каза кметът Господинов, който е член на Националния съвет по етническите и интеграционни въпроси. – Търсим ги чрез разговори с 2-3 фондации”. Той съобщи, че в средата на октомври заедно с общински съветник от Мъглиж, който е ром, ще участва в конференция на Джордж Сорос в Будапеща, където ще остави готов интеграционен проект.

Някои започнаха да събарят сами постройките си.




Първокласничката Минка също ще се мести на ново място след събарянето на коптора, в който живее.


Ярки контрасти: крайна изостаналост и сателитни технологии.



*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн