“Зелени Балкани” провежда международна работна ваканция в Сакар

STZAGORA.NET

В периода 15–22.09.2012 г. “Зелени Балкани” провежда доброволческа работна ваканция “Дива граница” в района на Сакар планина, съвместно с TCV (The Conservation Volunteers – Доброволци за опазване на природата) от Великобритания.

Инициативата е част от стартиралия наскоро проект “По-голям шанс за Белошипата ветрушка (Falco naumanni – на снимката) в България” LIFE11 NAT/BG/360, изпълняван от “Зелени Балкани” с подкрепата на финансовия инструмент на Европейската комисия за околна среда LIFE+ за 2011 г. Целта на доброволческата ваканция е чрез сътрудничество между британски и български доброволци да се подобри състоянието на потенциални местообитанията на Белошипата ветрушка и да се популяризира опазването на редките птици сред местната общественост и различни целеви групи. Като част от работната ваканция български и британски доброволци в продължение на седмица се грижат за почистване на терени, които са подходящи ловни територии за ветрушките. Работата е насочена към премахване на нежелана растителност (храсти и тръни), подготвяне на убежища за прикритие на различни дребни бозайници и гущери, които по принцип се използват за храна от Белошипите ветуршки и много други видове, срещащи се в района. Инициативата се провежда за трета поредна година в района на Сакар и по-конкретно в селата Маточина и Левка – община Свиленград. Районът на Сакар е разположен в граничния район на България и Турция (част от инициативата “Европейски зелен пояс”) и е едно от ключовите места от екологичната мрежа НАТУРА 2000 в България. През изминалите години освен дейностите на терен, съвместно със СИЦ “Маточина” в Информационния център на с. Маточина бе монтирана и експозиция, представяща природните и културно-исторически богатства на Сакар и района, като тези дейности са подкрепени от Българо-британското дружество за приятелство и ЕВРОНАТУР.

Днес (20.09., четвъртък), в Информационен център на с. Маточина “Зелени Балкани” ще проведе представяне на проекта и открит урок за ученици и млади природолюбители, пред които ще се представят различни подходи при опазването и проучването на Белошипите ветрушки и други видове защитени птици. Пред участниците ще бъде демонстрирано използването на полеви оборудвания и екипировка, които се използват на терен от експертите при изследването на редки видове птици.

За контакти:
Градимир Градев,
тел: 0885 609 289,
е-mail: ggradev@greenbalkans.orgvvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн