След ремонта IV ОУ “Кирил Христов” стана образцово и модел за другите училища, увериха се на място кметът Живко Тодоров и старозагорските медии

STZAGORA.NET

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и заместниците му Янчо Калоянов и Ваня Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов и общински съветници, придружени от репортери и оператори от старозагорските медии, посетиха днес IV основно училище “Кирил Христов” след цялостния ремонт, който последва преместването му в сградата на Х ОУ в източния край на ул. “Августа Траяна”.

Извършените подобрения със съдействието на Община Стара Загора са на стойност над 40 хиляди лева. Още толкова са дадени за ново обзавеждане на класните стаи и специализираните кабинети.

“Не се оправдаха притесненията, които имаха някои родители и учители преди време, че училището няма да функционира добре след преместването си. Точно обратното – броят на децата се увеличава – сподели Живко Тодоров. – Сега в IV ОУ има повече първокласници, отколкото миналата година. Освен това тук базата е много по-добра за децата, особено след ремонта. Средствата бяха осигурени както от самото училище, така и от Общината и всичко бе приведено в много добър вид. Тук се вижда реалното измерение на тези решения, които взима Общинският съвет. Вижда се, че те наистина са били правилни и в интерес единствено на децата. Защото вече имат самостоятелна сграда, не са заедно с Математическата гимназия. Отделно пък от самата гимназия са доволни, че и те имат вече своя сграда и могат да инвестират в нея. Искам да благодаря на Постоянната комисия по образование към Общинския съвет, защото те наистина членовете й взеха решения, които не са вземани от години и които бяха наистина наложителни. Благодаря им за волята и за това, че разсъждават трезво и разумно. IV основно училище вече е наистина образцово и модел за всички останали.”


С реформата в образованието в Стара Загора към настоящия момент всички училища вече са в собствена база, отбеляза и зам.-кметът Ваня Сотирова.

“Това, което трябваше да стане, стана. Пренесохме се от 22 август до 4 септември и започваме учебната година с 28 паралелки и 658 ученици, докато миналата година в сградата, която деляхме с ПМГ, бяха 26 паралелки с 625 ученици – съобщи директорът на IV ОУ Господин Балъкчиев. – Заради обновената сграда много родители връщат децата си тук, които преди това бяха преместени в други училища. Почти няма отписани деца, с изключение на живеещи около стадион “Берое”, на които им се видя малко далечко и се преместиха. Но дойдоха други. Имаме желаещи да учат тук деца дори от кв.”Кольо Ганчев”. От стария проект изобщо не беше пипнат първият етаж от трети корпус. На мястото на бившата работилница по трудово обучение по настояване на г-жа Сотирова оформихме една прекрасна конферентна зала със 100 места – с мека мебел и мултимедия. Отделно от това всичките ни кабинети са с нова училищна мебел. В първи клас монтирахме компютърни конфугурации, които са с монитори към децата, и всеки учител сега ще може да си използва спокойно електронния учебник. В другите училища това го няма, при нас се прави за пръв път такава крачка. В момента окабеляваме цялото училище. Най-малките деца, от подготвителната ни група, тук са в много по-добри условия. Съвсем самостоятелни са, никой не им пречи, имат дори свой собствен вход. Конферентната ни зала е по модела на най-голямото бургаско основно училище “Братя Миладинови”, с което поддържаме много добри връзки, както и с ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” в Кърджали, които пък ползваха нашия опит. Смятам, че г-н Кметът и неговият екип, както и старозагорци, ще бъдат доволни, защото направихме всичко това, за да бъде удобно за децата и за техните родители.”

За чудесния вид на IV основно училище – и отвън, и отвътре, говорят снимките ни оттам, които направихме днес. В добавка ще споменем само това, че коридорите са оборудвани с нови красиви шкафове за дрехи, а тоалетните изглеждат най-после така, както трябва. Като цяло училището е добило напълно ново, европейско излъчване.


Като куриоз от предишния ремонт учителите сочат коридора на 4-я етаж, чийто таван е осеян нагъсто с 25 големи луминесцентни осветителни тела, вместо с 12, както е на трите по-ниски етажа. “Останали са им лампи по проекта и са ги накачили всичките там – на едно място!”, дивят се преподавателите-новодомци. Но нейсе, учениците са малки и покрай всичката красота и удобство около тях не забелязват такива подробности от пейзажа.

На предстоящата сесия на ОбС ще бъде внесено решение за закриване на X-то ОУ. Председателят на Постоянната комисия по образование Бояна Буюклиева увери, че до това предложение не се е стигнало лесно, но е било логичен резултат. Според нея съдбата на училището е „типичен пример за дългосрочен лош мениджмънт и неглижиране на проблемите от страна на ръководството“. Тя благодари за високия стандарт на образование, който административното ръководство е осигурило в IV-то ОУ „К. Христов“.



Масите в кабинета по рисуване са с повдигащи се плотове.

 

Новата конферентна зала на училището е със 100 места.

 

Уютният коридор пред Учителската стая.

 

Ново училище, чудесни условия -> щастливи ученици.

 

Куриоз за Гинес, останал от предишния ремонт - коридорът с най-голяма гъстота на осветителни тела на квадратен метър в България, а може би и в Европа, а защо не и в света. Останали им - и ги накачили всичките...!


*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн