Отстраняват до зимата дефектите в ремонта на кв.”Железник” в Стара Загора

STZAGORA.NET
Минала е комисия, която е констатирала всички недостатъци в ремонта на старозагорския квартал “Железник”, които изпълнителят е допуснал и които трябва да отстрани според гаранционните условия. “Поискали сме оферта, за да можем да се справим с несвършеното”, каза кметът на общината Живко Тодоров пред медиите днес.

В момента се отстранява проблемът с шахтите по улиците. Почистването им е поето от ВиК, те ще бъдат и повдигнати. Още не е възложена на определен изпълнител задачата за бордюрите и другите корекции, които трябва да се направят, но има количествено-стойностни сметки и към фирмата, която възстановяваше кв.”Железник”, ще бъде предявена съответната стойност, която е необходима за извършването на тази дейност. Ако гаранциията от 150 000 лв. на фирмата-изпълнител не достигне, за останалото ще бъде заведен иск към фирмата. “Смятам, че Общината напълно ще успее да си защити интереса в тоя случай както го защитихме, изплащайки само 1,3 млн. лв. на изпълнителя. Идеята беше да се спаси проектът и същевременно да накажем фирмата с тези санкции. Ще търсим отговорност за тези средства, които сега ще бъдат вложени, за да стане всичко както трябва”, посочи кметът.

По думите на Живко Тодоров в “Железник” има и чисто проектантски грешки. Системата за оросяване на засадената растителност например не е свързана с водоизточник, а захранването й е предвидено да се прави с водоноски. Проектант да предвиди с водоноски да се прави захранването – това е абсурдно в 21 век” – каза градоначалникът. Живко Тодоров съобщи, че е разговаряно с ВиК по проблема и в момента се правят сондажи, при единия от които вече е излязла вода, така че системата ще бъде захранена централно и автоматично от местен водоизточник, без водоноски.

“Един по един чистим проблемите. Ще бъдат изчистени и грозните насипи в междублоковите пространства. Трябваше ни време, за да опишем всички недостатъци, които да бъдат отстранени от фирмата-изпълнител. Тя, както очаквахме, не се задейства в срок и не ги отстрани. Сега ще възложим на друг да свърши това. И ако сумата надскочи гаранцията, оставена от изпълнителя, ще му заведем съдебен иск и смятам, че ще го спечелим. Въпросът с квартал “Железник” ще бъде разрешен до зимата” – увери кметът.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн