Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – сряда, 19 септември

STZAGORA.NET
Искат временна комисия да разследва АЕЦ „Белене”, е водещо заглавие в днешния брой на вестник „Старозагорски новини”, цитирано от Агенция “Фокус”. Подписка за създаване на временна парламентарна анкетна комисия за проекта за АЕЦ “Белене” са инициирали народните представители Иван Иванов и Мартин Димитров от “Синята коалиция” и Деян Червенкондев от ГЕРБ. “Комисията трябва да провери всички документи от 2002 година, когато на конгрес на НДСВ Симеон Сакскобургготски обяви рестартирането на проекта за АЕЦ “Белене”, до края на март 2012 година, когато правителството реши той да бъде прекратен. Срокът й на действие ще бъде два месеца, а изготвеният доклад ще бъде изпратен в Държавната финансова инспекция и в Прокуратурата. Надяваме се най-после прокуратурата да се задейства и да излезе със становище. Важно е българите да узнаят цялата истина за Белене, тъй като предстои да се вземе решение за провеждане на референдум по този въпрос”, коментира на пресконференция Иван Иванов.

Три дни четоха обвинителния акт срещу гълъбовската група, пише още изданието. Вчера в Специализирания съд в София приключи четенето на обвинителния акт срещу 11-те обвиняеми от Гълъбово, сред които са кметът на общината Николай Тонев, зам.-кметът Пламен Бараков, секретарят на общината Пенчо Стоянов и председателят на Общинския съвет Янка Петрова. Това съобщи за медията ни говорителят на Специализирания съд Росица Георгиева. Четенето на обвинителния акт, който е от 180 листа, започна на 10 септември т.г., когато беше даден ход на процеса, продължи на следващия ден – 11 септември, и приключи на третото поред съдебно заседание – 18 септември.

Динозаври ще завладеят Регионална библиотека “Захарий Княжески”, четем още на страниците на вестника. Експозиция от 13 макета на най-популярните динозаври в реални размери ще бъде подредена в голямото фоайе на Регионална библиотека “Захарий Княжески”. Екземплярите са заредени с устройства, които предизвикват движения на гигантите и издаване на различни звуци. Към всеки динозавър има подробно обяснение. Животните ще бъдат ситуирани сред декори, които съответстват на флората, в която са живели.

Мисионери от Световната банка обсъдиха с Областната управа проблемите на ромите, е друго заглавие на вестника. Представители на мисия на Световната банка се срещнаха вчера с представители на Областната администрация в Стара Загора. Тема на срещата бе “Пилотно прилагане на методологията 2014 – 2020 за планиране на местно и регионално ниво на дейности по изпълнение на Националната стратегия за интеграция на ромите”. На срещата, водена от зам.-областния управител Димитър Драчев, присъстваха главният секретар на Областна администрация г-жа Мариана Кръстева, кметове от областта, представители на “Социално подпомагане”, Бюрото по труда, Инспектората по образованието и неправителствения сектор. От страна на Световната банка участваха г-н Шандор Караксони – консултант по ромските въпроси, г-жа Валери Моника – специалист социално развитие, г-жа Мариана Яшаревич – икономически анализатор, и г-н Росен Асенов – консултант „Човешко развитие”. “Нашата цел е заедно с националния съвет да разработим различни документи във връзка с интеграцията на ромите за оставащия период до 2013 година. След това започваме пилотно внедряване в различни области на България на местните политики за изпълнение на стратегията на ромската интеграция”, заяви г-н Шандор Караксони. Представителите на мисията на Световната банка споделиха различни политики и методи по темата за ромското включване от различни страни на Европа – Полша, Словакия, Чехия и Румъния.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн