Турне в чужбина и шест премиери през новия творчески сезон на Държавна опера – Стара Загора

STZAGORA.NET

С концерт на 29 септември, с който ще завърши диригентският курс на италианския професор Рафаеле Наполи, в Стара Загора ще бъде открит новият творчески сезон на Държавната опера.

До края на септември ще бъде подписан договор за турне на трупата в чужбина, а до края на годината предстоят две премиери – на „Царицата на чардаша“ и „Турандот“.

Така накратко очерта предизвикателствата пред трупата днес директорът на операта маестро Красимир Къшев. По негова покана зам.-кметът по хуманитарните въпроси Иванка Сотирова и председателят на Общинския съвет Емил Христов бяха гости на кратка церемония по откриването на сезона, която се проведе в залата на оперния театър.

По повод 100-годишнината на композитора Парашкев Хаджиев през януари следващата година ще бъде поставен мюзикълът „Службогонци“, който е отпаднал от тазгодишния календар заради смъртта на маестро Хачо Бояджиев, обясни Къшев. През 2013 г. предстои премиера и на „Аида“ от Джузепе Верди, с която ще бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на великия италиански оперен композитор (1813-1901). И още две заглавия от афиша в аванс: „Пощальонът от Лонжюмо“ – опера от Адолф Адам, съвместен проект с Френския културен институт в България и “Сватбата на Фигаро” от Моцарт – една продукция, която ще бъде реализирана с Международна оперна академия, добави маестро Къшев.

Той обяви, че част от мъжкия хор на операта е в Холандия, където работи съвместно със състава на националната им опера по суперпродукцията „Залезът на боговете“ от Вагнер.

„Радвам се, че съсловието, което създава духовност в Стара Загора, е с такова мнозинство тук днес. Вие сте в благоприятната позиция да имате най-добрата оперна база и публика от експерти, която ви чака с нетърпение на сцената“ – обяви зам.-кметът Сотирова, като подчерта, че оперният театър е „общ дом“ на Община Стара Загора и Държавната опера.

От името на кмета Живко Тодоров тя пожела успешен творчески сезон и добро сътрудничество между двете институции, които са задължени пред обществеността на града. „Поливам вода за един благодатен сезон! На добър час!“, добави зам.-кметът.

За да пожелаят творчески успехи на колегите си, със своя продукция, специално създадена за повода, на сцената излязоха присъстващите в залата актьори от Драматичен театър „Гео Милев“ и Държавен куклен театър – Стара Загора.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн