Преглед на печата – в.”Старозагорски новини”, петък, 31 август

STZAGORA.NET
Още един лихвар остана трайно зад решетките, е водещо заглавие в днешния брой на вестник „Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус”. Вчера състав на Апелативен съд – Пловдив, отхвърли молбата за промяна в мярката за неотклонение от подсъдимия Евгени Илев, който бе задържан през 2011 г. при операция “Лихварите” и все още пребивава в ареста. Евгени Илев е брат на сочения за организатор на престъпната лихварска група Илчо Илев, бивш шеф на Следствения арест в Стара Загора и настоящ адвокат, който понастоящем също е в ареста. Припомняме, че лихварската група, в чийто състав влизат още съдружникът на братя Илеви – Станко Желязков, майка им – Бонка Тенева, съпругата на Илчо Илев – Станислава, бяха задържани при специализирана полицейска операция, проведена на 28 октомври миналата година. В предсъдебната фаза са установени над 400 клиенти на “Лихварите” и над 200 вписани ипотеки на имоти – собственост на задлъжнели лица по договори за заем, записи на заповеди и договори за ипотеки. Десетки лица вече са загубили необратимо имотите си, а има и такива, които са останали на улицата. Групата е действала чрез две дружества – “Сити груп 1″ и “Сити груп 2″. Те отпускали парични средства на лица, след което вземали висока лихва. Според оценките за времето на осъществяването на незаконната банкова дейност групата на Илев се е облажила с над 3 млн. лева.

Чакат се наказания за скандалния лагер в Слънчев бряг, пише още изданието. Туроператорската агенция “Трейдком” – Бургас, потвърди вчера пред “Старозагорски новини”, че Павлина Димитрова, учителката от Второ основно училище “П.Р.Славейков” – Стара Загора, е изплатила цялата дължима сума за осигурена седемдневна почивка на хотел “Делта бийч” на Слънчев бряг. На децата са събрани по 289 лв. за 7-дневното летуване (пакет нощувки и храна три пъти на ден), плюс 35 лева за пътни разноски. Припомняме, че госпожата и нейни две колежки бяха отвели миналата седмица 50 деца от училището и от други две гимназии, бивши възпитаници на Второ основно. Подобен лагер се организира за втора поредна година, но не от училището, а от няколко учителки, сред които е и г-жа Димитрова. След заплащането на капаро от 1500 лв. за всичките деца, се оказва, че останалите пари липсват, отговорност за които носи Павлина Димитрова. Собственикът на хотела е осигурил на вересия пребиваването на старозагорските деца, за което има благодарността им – тяхната и на безпокоените им родители.

Преведоха енергийните помощи на 199 старозагорци, четем още в днешния брой на вестника. До момента са преведени парите от първия транш на целевата помощ за отопление през сезон 2012-2013 г. на 199 души от община Стара Загора, съобщи Петя Чакърова, директор на общинската дирекция “Социално подпомагане”. Те са получили по 131.44 лева. Приемът на документи тази година започна месец по-рано – от 1 юли. Досега са подадени 542 молби. Предпочитаният начин на отопление е с твърдо гориво, 381 от кандидатите са го посочили в заявленията си. В процес на обработка са останалите молби. Новият размер на целевата помощ за идващия отоплителен сезон е 65.72 лева месечно, или общо 328.60 лв. За миналата година сумата за отоплителния сезон беше 289.60 лв., т.е. увеличението е с 39 лв., с които се покрива увеличената от 1 юли цена на електроенергията. Това е цената на 250 квтч еленергия по дневна тарифа и 150 квтч – по нощна. Парите ще бъдат преведени на два транша: за два месеца – до края на ноември, и за останалите три месеца – до края на януари.

Стартира изграждането на Регионално депо за битови отпадъци, пише още „Старозагорски новини”. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа на 29 август т.г. договора за изпълнение на проект за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци на стойност 52 млн. лева. Финансирането е безвъзмездно, като конкретен бенефициент е Община Стара Загора. От него ще се възползват общо 347 000 жители, в това число и от общините Раднево, Гълъбово, Опан, Чирпан, Братя Даскалови, Казанлък, Гурково, Николаево, Павел баня, Мъглиж и Твърдица. Целта на процедурата по Оперативна програма “Околна среда”, по която е одобрен проектът, е да се подпомогнат регионите за намиране на трайно решение на управлението на цялото количество битови отпадъци, генерирано на територията им. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. От управляващия орган на програмата съобщиха, че официалната церемония по връчването на договора ще се проведе в Правец на 1 ноември с участието на представители на европейски институции.
*vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн