Откриха паметна плоча на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и 2-ра мотострелкова дивизия в Стара Загора

STZAGORA.NET

Пред портала на поделение 24150 (щаба на Втора Тунджанска механизирана бригада) тази сутрин бе открита паметна плоча 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и 2-ра мотострелкова дивизия в Стара Загора. В церемонията участваха народният представител д-р Евгений Желев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-областният управител Димитър Драчев, председателят на Общинския съвет Емил Христов, окръжният прокурор Константин Тачев, генерали, командвали дивизията и бригадата през годините, представители на патриотични и неправителствени организации, както и много граждани.

“Създаването, организационното изграждане, дислокацията и участието на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия във войните за национално обединение и на Втора мотострелкова дивизия по отстояване на независимостта и суверенитета на България сами по себе си показват и налагат необходимостта от изграждането на настоящата паметна плоча. За да съществува традицията и приемствеността, тя се открива днес, когато отбелязваме празника на техния наследник – Втора Тунджанска механизирана бригада и в дните преди вековния юбилей от Балканската война” – каза в словото си зам.-председателят на Централния съвет и председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк.о.р. Стефан Пенев.

Той припомни, че в създадената през декември 1903 г. 8-ма Тунджанска пехотна дивизия са включени последователи и дори преки участници в дружините на Българското опълчение по време на Освободителната война. В Балканската война дивизията участва в щурма на Одринската крепост, а в Междусъюзническата война защитава Калиманската позиция, води настъпателни и отбранителни боеве по хребетите на Осоговската планина и поречието на река Брегалница. В Първата световна война съединението участва в Моравската операция на 1-ва армия, Леринската операция от 1916 г. и в тежките отбранителни стълкновения с войските на Антантата на Южния фронт.

През последния период на Втората световна война 8-ма Тунджанска пехотна дивизия участва в прикритието на турската граница, в Сремската операция, в Дравската операция на западния участък на отбраната и в последователните настъпателни действия до края на войната. В състава й са 23-ти пехотен Шипченски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк, 12-ти пехотен Балкански полк, 8-ми артилерийски полк и 10-ти пехотен Родопски полк. В българската военно-историческа летопис са записани и се помнят имената на ген.Стефан Тошев, ген.Иван Пашинов, ген.Митов, полк.Димитър Азманов. В годините на Студената война достоен приемник на тунджанци е 2-ра мотострелкова дивизия, участвала в множество оперативно-тактически и командно-щабни учения и гарантирала суверенитета на страната, припомни полк.о.р. Стефан Пенев.

Паметната плоча, дело на скулптора Славчо Тенев, бе осветена от свещеник от Старозагорската епархия, след което официалните лица и гражданите, дошли на церемонията, положиха пред нея цветя.








*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн