На 14-я си рожден ден Втора Тунджанска механизирана бригада включва в състава си 9 батальона и дивизиона в 5 гарнизона: Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен и Шумен

STZAGORA.NET

Строя прие командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг.ген.Петър Петров.

Днес Втора Тунджанска механизирана бригада отбеляза празника си – 1-ви септември, и 14 години от създаването си. Гости на тържеството бяха зам.-областният управител на област Стара Загора Димитър Драчев, председателят на Общинския съвет Емил Христов, директорът на ОД МВР – Стара Загора ст.комисар Алекси Алексиев, офицери, командвали дивизията и бригадата през годините: ген.Михаил Йовчев, ген.Димитър Димитров, ген.Тодор Георгиев, ген.Янко Янев, ген.Ангел Главев, полк.Тодор Косев, зам.-председателят на Централния съвет и председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк.о.р.Стефан Пенев, както и ветерани от войните.

Пред строя на личния състав в словото си по случай празника командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг.ген.Петър Петров каза следното:

- Ние, тунджанци, вече 14 години пазим историческата памет на народа ни и носим отговорността си пред предците ни. Имаме самочувствието на елитно съединение от Сухопътните войски, доказало се през годините. Втора Тундажнска бригада е формирана през 1998 г. на основата на редукцията на частите на Втора мотострелкова дивизия, която се явява пряк наследник на бойната слава и традициите на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия. Дивизия, участвала в 4 войни за независимост на България. С пролятата кръв на героите от 8-ма пехотна дивизия са написани едни от най-ярките страници от българската военна история в боевете при Одрин, р.Брегалница, Калиманци, при Щип, Шчеган, Битоля, завоя на р.Черна, при Срем, Драва и Мур.

За изминалите 14 години бригадата се утвърди като едно от съединенията, които са гръбнакът на Сухопътни войски. Личният състав на Втора механизирана бригада участва във военни операции и операции, различни от война, с цел гарантиране сигурността, суверенитета, териториалната цялост на страната ни и в изпълнение на договорите на РБългария като член на НАТО и Европейския съюз.

Основните задачи пред бригадата през тази година се изпълняват успешно. Планираните тактически занятия през първия учебен период бяха проведени. Беше подготвена и изпратена на мисия 7-ма механизирана рота за действие в зоната за охрана на летище Кабул, Афганистан, от състава на 31-ви механизиран батальон. Подразделения на бригадата от състава на 31-ви механизиран батальон и 38-ми батальон – Стара Загора, участваха в операции по ликвидиране на последствията от тежката снежна буря и наводненията в Хасковска област през месеците януари и февруари. Военнослужещи от инженерните подразделения на бригадата участваха в операция “Горещо лято” по прочистване района на Челопечене.

От 1 юли в бригадата се извършиха организационно-щатни промени, като тя от лека пехотна бригада бе реорганизирана в Механизирана бригада и включи в състава си 9 батальона и дивизиона в 5 гарнизона: Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен и Шумен. За изминалите два месеца завърши формирането на щабния батальон, на рота “Военна полиция”, както и реорганизация на 78-ми пътно-мостови батальон и батальон Защита на силите.

Проведоха се ротни и тактически учения с подразделенията на 38-ми батальон, завърши усвояването на автоматизираната система за управление на огъня “Вулкан” в 20-ти самоходен артилерийски дивизион. Зенитно-ракетният дивизион на бригадата и зенитно-ракетните подразделения на батальоните провеждат бойни стрелби на полигон Шабла. Подразделение от 42-ри механизиран батальон, от 20-ти самоходен дивизион участват в операция “Чист хоризонт” по пречистване на района на Петолъчката от невзривени боеприпаси. За изминалите 2 месеца 14 пъти, включително и днес, бяха задействани модулите за гасене на пожари на 38-ми, 31-ви и 42-ри батальон в областите Стара Загора, Хасково и Ямбол. Включително и днес модул от 50 военнослужещи от 31-ми батальон участва в гасенето на пожара в района на с.Любеново.

Многократно действаха и модулите на бригадата за унижожаване на невзривени боеприпаси. Съобразно възможностите и наличните финансови средства работим и за подобряване на инфраструктурата.

Уважаеми офицери, сержанти, войници и цивилни служители от състава на Втора механизирана бригада, приемете моята благодарност към всички вас, които достойно изпълнявате своя дълг на военнослужещи от Българската армия. Желая на вас и на вашите семейства крепко здраве, щастие, лични и професионални успехи, сили и воля да посрещнем предизвикателствата на бъдещето. Честит празник!

Прочетени бяха поздравителни адреси от Началника на отбраната ген.Симеон Симеонов и от командира на Сухопътните войски ген.-майор Стефан Василев. Изброени бяха и многобройни поздравителни адреси за празника на бригадата, получени от командири на военни съединения и части, както и от ръководители на различни институции в Стара Загора и региона.

По случай празника с грамоти и предметни награди бяха наградени десетки военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада, след което личният състав премина пред трибуната в тържествен марш.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн