С 60% скочиха пожарите в Старозагорско през август в сравнение с миналата година

STZAGORA.NET

На 520 сигнала за запалвания са реагирали старозагорските пожарникари от началото на необичайно горещият и сух месец август досега, съобщиха от ОУ “ПБЗН”, цитирани от stznews.bg. Случаите са с 60% повече от миналата година (320 излизания).

В 44 от пожарите са изгорели 500 дка иглолистни и широколистни гори. Най-тежък бе пожарът в Централен Балкан, а в с.Разделна изгоря сеновал с 16 000 бали слама за над 100 хиляди лева. Няма изгорели къщи, но са изпепелени 27 фургона и временни постройки във вилни зони край Стара Загора и Казанлък. В Града на розите пряко застрашена от пламъците бе Казанлъшката гробница, а край Шипка – могилата Голяма Косматка с гробницата на Севт III. При един от пожарите преди няколко дни в покрайнините на Казанлък загина и човек, опитал да спаси домашни животни.

Областният щаб за защита на населението от бедствия и аварии се е събирал този месец 6 пъти за организиране на бърза реакция на възникнали от огъня кризисни ситуации.

За потушаване на огъня в Стара планина бяха активирани модулни формирования от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък, бяха използвани и военни хеликоптери.
*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн