Бисер Киров ще пее на Националния събор на приятелите на Русия на яз.”Копринка” на 8 септември

STZAGORA.NET

Традиционният Национален събор на приятелите на Русия тази година ще се проведе на 8 септември (събота). Той ще премине под надслов “Заедно с Русия и през 21 век”, съобщи в Стара Загора зам.-председателят на Национално сдружение “Русофили” Антон Тончев (в средата на първата снимка). Заедно с него на въпросите на медиите за събора отговаряха Ирина Минева (вдясно) – председател на Руския клуб в Стара Загора, председателят на казанлъшката органиция на националното сдружение Минчо Йовчев, Георги Райнов (вляво на снимката) – координатор на НС “Русофили” в Стара Загора и инж.Евгения Чернева – национален координатор на сдружението за региона.

За девети пореден път хиляди българи, работили и учили в Русия, или просто приятели на великата страна, ще се съберат край яз.”Копринка” недалеч от Казанлък. Очаква се от всички краища на България да пристигнат не по-малко от 12 000 души, колкото бяха миналата година. Културно-развлекателната програма, режисирана от Нушка Григорова, ще започне в събота сутринта и ще продължи до 17 часа следобед. Официалната част е от 12.00 часа. Преди нея от 11.30 ще бъде отчетен Третият международен конкурс за детска рисунка под надслов “Обичам моята родина”, а веднага след нея ще започне концертът на известният български естраден изпълнител Бисер Киров, вече 70-годишен, който от дълго време живее в Русия. На събора ще пеят и други професионални и самодейни състави и изпълнители от България и Русия.

Автобусите за Националния събор край яз.”Копринка” ще тръгнат в 9 часа в събота от Регионалното управление по горите в Стара Загора (паркингът на ул.”Граф Игнатиев” до баня “Пиперка”). Връщането е от 16.00 часа. Въведено е предварително записване на желаещите да пътуват с автобусите. То ще се извършва в офиса на Фондация “Пламък” на ул.”Цар Иван Шишман” 83. Билетът в двете посоки струва 2 лева.

Първият национален събор на приятелите на Русия е проведен преди 8 години край Кремиковци. След него като най-подходящо място в центъра на България се утвърждава яз.”Копринка”. Националното сдружение “Русофили” е създадено преди 9 години. Организираните му членове наброяват 22 хиляди души, а симпатизантите са многократно повече. Има организации в над 150 български общини, в т.ч. във всички областни градове.

НС “Русофили” се обявява за балансирана политика на България, в която съществено място имат отношенията с Русия. Сред целите и исканията му е държавата да подкрепи родния среден и малък бизнес за развитие на отношенията му с руски фирми. Просперитетът на България не може да се постигне, ако не се развиват българо-руските връзки, които през последните 20 години бяха силно изчерпани от съдържание, заяви Антон Тончев.

От 9.30 ч. сутринта в деня на Националния събор групите, идващи от Северна България, ще участват в панихида за загиналите руски войници и български опълченци на връх Шипка. Тя ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Света литургия, водена от Старозагорския митрополит Галактион, ще има и в Храм-паметника в гр.Шипка. И двамата митрополити са членове на НС “Русофили”, припомни Антон Тончев.

Съборът ще се проведе със съдействието на община Казанлък, Координационния съвет България-Русия и Изпълнителната агенция по горите.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн