Галина Стоянова: Казанлък ще представи първите пет гробници в общ туристически пакет за списъка на ЮНЕСКО

STZAGORA.NET

Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Галина Стоянова

Водещ: Продължават празниците „В Долината на тракийските царе”, които се провеждат за осми пореден път, но неизменно съчетават наследството и традицията със съвременната култура. Празниците ще продължат до 30 август. Тази година за първи път те се провеждат с европейска подкрепа по ОП „Регионално развитие” по проекта „Докоснати от древността”. Огън, земя, памет и мъдрост се интерпретират в различни спектакли, за да възстановят традиции, митове и легенди. Това е само един от нюансите на празниците. Г-жо Стоянова, при какъв интерес преминават празниците?
Галина Стоянова: Тази година сме изключително изненадани защото те преминават при много голям интерес. Също така мога да кажа, че интересът е не само от българска страна. Има и чужди туристи, които са тук за празниците. Ние ги виждахме през останалите години само по време на Празника на розата. Сега те са тук. Нашите хотели са пълни. Това е знак, че успяваме да наложим празниците на тракийските царе с вниманието и ангажимента, както бихме искали за следващите години.
Водещ: Успявате ли в тези празници да въвлечете всички, не само туристи, цялото население на общината?
Галина Стоянова: Празниците се провеждат изключително атрактивно и интерактивно. Така че всички дейности, които се провеждат да включват и участие на онези, които наблюдават. Така например мога да кажа, че в Северния ни парк тракийският стан, богатирите проявяват всички военни техники, които са имали траките и въвличат в тези демонстрации гражданите. Особено щастливи са малките ни граждани, които имат възможност да видят това бойно изкуство и се интересуват изключително много. Както и от тракийските занаяти в нашия стар град, където занаятчии показват най-старите умения, в които могат да бъдат въвлечени гражданите, защото всеки един от тях може да си направи елемент от тракийската култура и изкуство на място.
Водещ: Имаше упреци към организаторите на празниците, че в тях са включени и програми, свързани с ромската култура. Това притеснява ли ви?
Галина Стоянова: Не, напротив. Ние сме много щастливи, че можем да включим и ромите в тези празници. Това е изискване на европейските програми за включване и интеграция на всички етноси. И смятам, че концертът, който ще направим и който предстои в утрешния ден в Казанлък, ще покаже и на гражданите, и на гостите, че културата, която имат ромите наистина е много интересна и увлекателна. Те обичат своите традиции, обичат да ги представят. И трябва да погледнем на тях не само от негативната, а от позитивната страна. Така че, за да ги разберем по-добре, ние наистина трябва да им дадем възможност да покажат онова, което умеят най-добре. А те умеят най-добре да пеят и танцуват, и да се веселят.
Водещ: Финансовият министър Симеон Дянков ви обеща 1,5 млн. за развитието на тази програма и, разбира се, за други, свързани с културното наследство, което има община Казанлък. Какво се случва с това обещание?
Галина Стоянова: Още първата седмица след посещението на министър Дянков и министър Вежди Рашидов в Долината на траките, ние представихме своите проекти, с които можем да ускорим обещаните средства. И аз съм изключително доволна, че обещанията се изпълняват. В сметката на община Казанлък вече постъпиха първите 350 хил. лв., които са необходими за възлагане, проектиране на общ устройствен план на Долината на траките. Това е първата стъпка, необходима за кандидатстване за списъка на ЮНЕСКО. Тъй като вече имаме предварителни разговори с г-жа Бокова, долината трябва да бъде представена в ЮНЕСКО не само с единствената тракийска гробница, а и с всички останали, които трябва да бъдат подобаващо социализирани и представени. Така че това за нас е много важна стъпка, която ние наистина не можехме да изпълним без финансови средства. В тези средства ще включим и проектиране на нови съоръжения на гробниците – „Хелвеция”, „Грифоните” и „Оструша”. Искам да вметна, че на гробницата „Оструша” започнахме вече реконструкция. Открихме част от сградата с дарени средства от „Мини Марица изток”. Само за 15 хил. лв. тя придоби вид, който е много полезен и за туристите и може да се покаже нейното великолепие. И с още 50 хил. лв., които вече са преведени на общината, ще започнат веднага разкопки в една от очаквано красивите гробници край село Бузов град. Г-жа Диана Китова вече е сформирала своя екип и заедно с колегите си от Историческия музей ще започне разкопките още тази седмица. Така че за нас тези стъпки са изключително важни. До края на годината те ще бъдат финансирани. И в следващата година ние вече ще можем да изграждаме и новите съоръжения, извеждащите пътища. Да направим така че първите пет най-красиви гробници – „Голяма косматка”, „Оструша”, „Шушманец”, която се реконструира със средства на Министерството на културата в момента, „Хелвеция” и „Грифоните” да бъдат затворени в един общ туристически пакет.
Водещ: Прави впечатление, че съвсем целенасочена е работата ви по рекламирането на Казанлък, защото разбираме, че градът ще представя празника и туристическите ресурси на световен туристически панаир в Токио. Кога ще се случи това?
Галина Стоянова: През октомври, в края на октомври месец Казанлък ще бъде представен на борсата на Токио. Това се случва благодарение на Министерството на икономиката и туризма и прякото съдействие на заместник-министъра по туризма Иво Маринов. Той ни съдейства Казанлък да бъде представен и на борсата в Берлин, във Велико Търново. Ние през тази година сме щастливи, че спечелихме един много важен проект за маркетинга на Долината и на Казанлък, който в рамките на две години ще ни даде възможност да се представяме на най-големите световни борси заедно с останалите пет общини, с които сме направили партньорство по проекта. Тоест, маркетирането и рекламата ще бъдат осигурени финансово и ще дадат възможност на Долината да се представя по най-добрия начин. Използвам случая да кажа, че Долината ще бъде представена като най-важната точка от участието на България догодина през февруари месец в „Лувъра”, тъй като директорът на „Лувъра” е поканил България да се представи с бронзовата глава на Сефт и всички златни находки, които са намерени в нашата Долина. Преди няколко години той имаше удоволствието да посети Казанлък. И вероятно се е впечатлил от онова, което е видял тук.
Водещ: Това е изключително признание за всичко онова, което може да даде на света и на туристите Казанлък. Но искам да насочим вниманието си към предстоящите в най-близък план задачи за общината. На прага сме на новата учебна година, как върви подготовката на училищата? Успяхте ли да направите ремонти в по-голямата част от тях и ще отворят ли те врати на време?
Галина Стоянова: Всички училища и детски заведения са готови за новата учебна година. Като тази година седем училища ще отворят врати при пълна реконструкция, саниране, въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Това са нашите най-големи училища. Имаме удоволствието наистина да посрещнем децата на 15 септември в едни много удобни, красиви и в същото време много подходящи за тяхната учебна дейност сгради. Като до този момент работим и по-последните ремонти в детските градини, тъй като преструктурираме кухните в кухни майки. Започваме кетърингово обслужване на детските ясли, домовете и детските градини, т.е. доставката на готова храна. Това е нова дейност за община Казанлък, ние смятаме, че чрез нея ще се спестят всички неприятности, които имаше община Казанлък и негативен опит в доставката на скъпи храни и подготовката на храна за децата, която не винаги отговаряше на стандартите за това. Възложи ли сме на двете фирми, които спечелиха поръчката, най-високите критерии, които трябва да изпълняват за храненето на децата. Подготвили сме кухните и от 1 септември ще стартираме, както и сме готови с новата поръчка за доставка на гориво. Тя вече е осигурена със сключване на такъв договор. А в две от най-големите ни гимназии – „Кирил и Методий” и ОУ „Мати Болгария”, ОУ „Н. Вапцаров” и гимназия „Петко Стайнов” ще преминат на газифициране за този сезон. Така че смятам, че сме готови и директорите могат да бъдат абсолютно спокойни, както и родителите.
Водещ: Храната и отоплението за зимата са подсигурени, това са добри новини, но съвсем накратко да ни кажете демографският проблем засегна ли и община Казанлък? Стигна ли се до затваряне на училища?
Галина Стоянова: Не. В момента не само че нямаме затваряне на училища, но има повече от 30 процента от училищата имат увеличение на паралелките. И обхватът на ученици за първи клас и след седми клас, така че смятам, че демографската криза към момента, като че ли се е стабилизирала и няма такава в Казанлък. Нямаме затворени училища.
Росица АНГЕЛОВАvvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн