Бронзовата глава на Севт ІІІ е акцент в предстоящата експозиция в Лувъра

STZAGORA.NET

Изложбата на съкровищата от тракийската цивилизация е планирана за пролетта на 2014 г.


Бронзовата глава на Севт ІІІ и богатият материал, открит в неговата гробница, ще бъде един от акцентите на експозицията на тракийски съкровища от България – съобщава в писмо до Министерство на културата президентът на Лувъра Анри Лоарет. От световният музей съобщават, че подготовката за гостуването на българските съкровища е много напреднала.

„Бихме желали да представим селекция от ярки и знакови произведения, свидетелстващи за връзките на Траките с други цивилизации и най-вече с елинската цивилизация. Експонирането на главата на Севт ІІІ и на богатия материал, открит в неговата гробница, ще бъде един от акцентите на тази експозиция” – се отбелязва в писмото до министър Вежди Рашидов. За да се постигне заслуженият широк обхват на този проект, от Лувъра за него ще бъде осигурена една от великолепните зали, наречена „La salle des Sept Cheminees“ (Залата на седемте камини) в самия център на музея.

От Отдела за гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра предлагат в експозицията с тракийски съкровища да бъдат включени 145 предмета, в това число и находки от множеството гробници, разкрити в Долината на царете, които свидетелстват за икономическия, социален и културен просперитет и развитието на занаятчийското изкуство в Тракия, подхранвано от взаимния обмен и търговия с елинския свят. Експонирането на предмети от гробницата на Севт ІІІ, разкрити през 2004 г., с великолепната бронзова глава на царя, което не е било осъществявано до този момент, ще бъде върхов акцент на тази презентация.

Новината за високата оценка на тракийските културни артефакти съвпада с началото на Празниците на тракийските царе и кръглата маса на траколозите в Казанлък.
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн