Представиха тримата американци в баскетболния “Берое”

STZAGORA.NET

212-сантиметровият Мичъл Картър (център), 206-сантиметровият Майкъл Хард (позиция 4 – тежко крило) и плеймейкърът Уил Уокър (185 см) са тримата американци, които са привлечени в баскетболния “Берое” за първата му година в Националната баскетболна лига от тази есен – постижение, което зелено-белите извоюваха, като станаха безапелационно първи в шампионата на родната “А” група в сезона 2011-2012 г.

Тримата атрактивни играчи бяха представени днес от спортно-административното ръководство на баскетболния “Берое” – мениджърът Васил Кифев, старши треньорът Георги Младенов и кондиционният треньор Марин Яцински.

На представянето присъстваше и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който получи благодарности от баскетболното ръководство за оказаната от Общината подкрепа на отбора в подготовката му за НБЛ. “Без Общината този отбор нямаше да съществува”, категоричен бе Васко Кифев.

„Радвам се, че се създаде един сериозен отбор, който завърши сезона с две титли и без загуба. Стара Загора заслужава да има силен баскетболен отбор и голяма хубава зала, която да бъде център и за областите около нас. Трябва да има и добри спортисти, които да я напълнят със съдържание“, каза кметът. Той увери, че в края на септември ще бъде представен разработеният проект за новата спортна зала, която ще включва и баскетбола като спорт. Той ще присъства в спортния календар на общината, обеща още Тодоров.

За Мич Картър договорът му с “Берое” е първият му в професионалния баскетбол. Той е от Милуоки, щата Уисконсин, САЩ, следвал е в Северна Каролина.

Роденият през 1985 г. Майкъл Хард е от Северен Илинойс. Втора година е при професионалистите. Миналата година е играл в Германия, в отбор от тяхната “В” профи дивизия.

Гардът Уил Уокър е завършил престижен университет в САЩ. Миналата година е играл в баскетболното първенство в Литва.

“Изразходвахме възможно най-малко средства в селекцията за възможно най-добри резултати”, съобщиха шефовете на отбора. Сега в “Берое” има само двама баскетболисти на възраст 28-30 г., всички други са много под тази възраст. С по няколко американци в съставите си, до 4-5, са и другите водещи български баскетболни гарнитури – “Лукойл”, “Левски”, “Тунджа” Ямбол, отборът на Самоков. С амбиции ще стартират и баскетболистите на Варна, Ботевград и Плевен.

Търсени са и българи за селекцията, но всички, към които ръководството се е обърнало, са искали непомерно високи възнаграждения. От тима най-вероятно ще отпаднат Петър Загоров и Максим Варчев. “Отглежда” се и млада смяна баскетболисти, които ще участват с втори отбор в “А” групата. В основата са почти юношите Светослав Алексиев, дошъл от “Черноморец” Бургас, Васил Александров от “Левски”, Георги Бързаков от “Овергаз” и Евгени Иванов от “Тунджа” Ямбол.

Огромен успех за “Берое” ще бъде влизането му в четворката на НБЛ. Реалистичното класиране обаче е в шестицата, стана ясно по време на брифинга.

В момента се набляга на кондиционните тренировки, като сутрин отборът е на стадиона, а следобед в залата. Постепенно обаче акцентът ще премине върху баскетболната тактика и стратегия.

“Очакваме едно страшно интересно първенство в НБЛ и за нас ще бъде чест да сме част от него”, обобщи мениджърът Васко Кифев.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн