Траки във виртуално пространство

STZAGORA.NET

С концерти и антични възстановки честват Празника на тракийските царе в Казанлък

Колко вида съдове за вино са използвали траките? Какъв е бил „дрес-кода“и модните изкушения на древността? Кои природни стихии са почитали и омилостивявали траките? Колко са идентифицираните могили в Долината на тракийските царе?

Сайтът www.dokosnatiotdrevnostta.eu е виртуалната врата, през която може да се влезе в програмата на проекта на Община Казанлък към ОПРР, чиито събития от 24 до 30 август са посветени на уникалното тракийско наследство.

Интерпретациите на тракийската култура, обвита в хипотези и легенди и предизвикваща спорове сред изследователите, наистина може да се смята за голямо предизвикателство. По тази причина събитията по иновативния проект „Докоснати от древността“ обединяват различните форми на традиционни и съвременни изкуства и неочаквани гледни точки.

В Празниците на тракийските царе активно ще участват най-младите „наследници на траките“.

В програмата е предвидено на 25 август да се проведе стрийт парад с диджеи и платформа от София, който ще завърши с дискотека на централния площад „Севтополис“, а за 28-ми август е осигурена открита сцена за младежките рок и поп групи.

В ревюто на тракийски облекла на 26-ти ще участват младежите от танцовите формации, за да представят възстановка на антични костюми, танци и ритуали. Същата вечер казанлъчани и гостите на града ще се насладят и на интерпретацията на българска традиционна музика в изпълнение на Деси Добрева. В във възстановка на живота на траките ще участват дори и най-малките казанлъчани – те ще майсторят антични шлемове, щитове и оръжия в парк „Розариум“.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн