Средновековният златен пръстен, открит в Стара Загора, е великолепно произведение на византийското ювелирно изкуство

STZAGORA.NET

Златният пръстен, открит вчера при разкопки на пробива на бул.”М.Кусев” в Стара Загора от екип под ръководството на археолога Димитър Янков, е от един слабо изучен период от историята на града – 14 век, от който има малко находки, стана ясно днес на извънредна пресконференция, свикана от директора на Регионалния исторически музей в Стара Загора доц.д-р Светла Димитрова.

Пръстенът е с тегло 3,88 грама. Направен е от 23,65-каратово злато с инкрустации от дребни сферични мъниста в периферията и два цвята стъклена паста – зелена в правоъгълния център и червена в две по-малки топчета встрани. Изработен е най-вероятно в ювелирна работилница във византийската столица Константинопол или близо до нея. За подобна находка на Балканите досега е съобщавано единствено в македонска публикация. Допълнително ще се търсят консултации с водещи български специалисти по пръстените от Второто българско царство, разказа Димитър Янков.

През 14-ти век Берое запада. Започва да се споменава чак в началото на 15 в. като административен център в границите на Османската империя. Пръстенът е открит в средовековен пласт от рушевини върху трасето на античната улица, свързваща Античния форум и останките от Августа Траяна пред сградата на Операта. Няма ясна археологическа среда – пръстенът не е бил нито в жилище, нито в гроб.

Други находки от разкопките на обекта – рисувана керамика и монети – над 15 досега – са изложени в специална витрина в Регионалния исторически музей. Актуалната за деня находка е на ракиджийски казан от втората половина на 18 в. Има разкрити и няколко зидове от сгради северно от декумануса (римската улица). Обектът е много сложен, тъй като през него преминават и редица комуникационни връзки, които обслужват и сега града. До момента е проучен най-горният му пласт.


“Пръстенът е единствената средновековна златна находка в нашия музей. Ще я експонираме още днес заедно с другите находки, придобити от обекта, в малката зала за временни изложби. В момента там има и друга актуална изложба, посветена на 105 г. от създаването на Археологическото дружество “Августа Траяна” (първообразът на старозагорския музей – бел. ред.) – обясни доц.Светла Димитрова. – Таези нова витрина се вписва чудесно във временната ни експозиция. Всеки може да влезе и разгледа находката срещу билет за вход в музея. С това, което откриха колегите, мисля, че сумата, която Община Стара Загора отпусна зе тези археологически проучвания, вече е възстановена и дори надхвърлена. Благодарните сме на Общината за подкрепата, която получаваме за тези проучвания, и се надявам те да бъдат завършени преди да стартира проектът за консервация и реставрация на античното наследство.”

*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн