Областната епизоотична комисия взе превантивни мерки срещу проникването на Африканската чума по свинете

STZAGORA.NET

Областният управител Недялко Недялков свика днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете на територията на Република Украйна и на основание чл. 128 от Закона за Ветеринарно-медицинската дейност. На заседанието присъстваха представители на общини, ОДБХ, РЗИ, РДГ, ОУ ПБЗН, РИОСВ. Доклад по темата представи д-р Севдалина Танева – началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните Стара Загора. До този момент в България и съседните на страната ни държави няма констатирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Болестта не е опасна за хората, но е изключително опасно вирусно заболяване при свинете, с клинична картина подобна на класическата чума. При констатиране на подобно заболяване се прилага унищожаване на животните, срещу заболяването няма ваксина и не се прилагат други антивирусни препарати.

Членовете на Областната епизоотична комисия гласуваха единодушно мерки за предотвратяване на опасното заболяване, а именно: ОДБХ да организира извършване на постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти и да запознава собствениците с клиничните признаци на заболяването, да се извършват перманентни проверки на сметища по отношение недопускане на достъп на животни и хора, да не се допуска изхранване на свине с кухненски отпадъци, общинските ръководства на територията на областта да организират своевременно извозване на хранителни отпадъци от паркингите до регламентираните сметища, инспектори от ОДБХ-Стара Загора да извършват проверки в хотели и ресторанти за начина на обезвреждане на кухненските отпадъци, а служители от Изпълнителната Агенция по горите и НПО да организират наблюдение за наличие на клинични признаци и промяна в поведението на дивите свине.

При съмнение за заболяване Африканска чума по свинете собствениците незабавно да уведомят кмета и ветеринарния лекар, обслужващ обекта в населеното място. Рискът за България се оценява като нисък, но трябва да се знае, че основното разпространение на АЧС става чрез чуждестранни туристи и ловци, зърнени фуражи, гризачи от кораби и миграция на диви животни.
*vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн