Старозагорска област отново в пламъци – гори край Ветрен-Зимница, Разделна, Ягода и Самуилово

STZAGORA.NET

Старозагорска област отново е в пламъци. Днес следобед голям пожар се разгоря край Ветрен. Преди няма и час огънят прехвърли Подбалканската магистрала и се насочи към Зимница. На място са изпратени пожарни екипи от Казанлък и Гурково, очакваше се и помощ от Стара Загора. Гори и в Централен Балкан, но там жертва на стихията са засега само сухи треви, а и теренът е такъв, че трудно може да се изпрати техника.

Три екипа на ОУ ПБЗН Стара Загора пък са изпратени за потушаване на друг пожар в областта – до с. Ягода. Там горят стърнища, подобно на още един пожар до с. Самуилово, който се овладява от екип на ПБЗН – Чирпан.

Сигналът за пожара край Ветрен е подаден на дежурния при Областния съвет по сигурността в 16.10 ч. от ОКИЦ на ОУ ПБЗН Стара Загора.

Пожарът се разпространява на фронт около 2 км в посока югозапад към селата Дъбово и Зимница. На мястото на огнището замина областният управител Недялко Недялков, а по негово искане за локализиране на пожара около селата се изпращат 2 тежки верижни машини на „Мини Марица-изток” ЕАД.

Областният управител изпрати искане и до Началника на отбраната на Българската армия за осигуряване на модулно формирование от поделение 24 150 Стара Загора. Военнослужещите ще се включат в погасяването на пожара в ранните часове на утрешния ден.

На мястото на пожара в близост до с. Ветрен са четири екипа на ПБЗН от градовете Казанлък и Гурково.

От 9 часа сутринта гори сеновал край село Разделна. Стопанството е досами пътя в източния край на селото, но от Пожарна безопасност-Гълъбово са установили, че огънят не е тръгнал от шосето, а за съжаление от самите пирамиди с бали слама. На място до преди малко гасеше, както видя наш екип, една пожарна кола, но огънят едва ли ще спре, докато не изгори цялата слама. По-късно стана ясно, че са изгорели близо 4000 бали слама на стойност 144 000 лв.

Областният управител Недялко Недялков награди този следобед на церемония в Община Гълъбово с благодарствени грамоти 37 души от онези, които се бориха и се справиха с големия пожар в Хасковско и Сакар от 26 юли и следващите дни – военни, миньори и енергетици, хора от общината, доброволци. Както при него, където г-н Недялков участваше лично в гасенето му, и сега той веднага след сигнала новото бедствие той се отправи към Ветрен и Зимница, където огънят е трудно контролируем заради рекордно високата температура днес и излезлия вятър, който го разгаря.


*vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн