Археологическа сензация: В пробива на бул.”М.Кусев” в Стара Загора откриха великолепен средновековен златен пръстен

STZAGORA.NET
Сензационната находка е направена днес на разкриването на частта на Античната улица, която лежи под бул.”Митрополит Методи Кусев”. На пробива работи екип с ръководител известният старозагорски археолог Димитър Янков.

Все още се знае малко за пръстена. Директорът на Регионалния исторически музей доц.д-р Светла Димитрова свиква по този повод извънредна пресконференция утре от 14:00 часа. На нея ще бъдат изнесени всички данни, събрани до момента. Но предварително музеят окачестви откритото като “блестяща средновековна находка”.

Това е втората археологическа сензация това лято, след като преди по-малко от месец проф.Васил Николов и Петър Калчев от РИМ-Стара Загора оповестиха откритието си, че уникалните за Европа Неолитни жилища край МБАЛ “Киркович” в Стара Загора всъщност са били двуетажна сграда отпреди 8 хилядолетия с три отделни “апартамента” в нея, всеки със собствено огнище и посуда, която впоследствие е рухнала, а покъщнината се е струпала една върху друга.

Разкопките на частта под бул.”М.Кусев”, свързваща Античния форум с археологическата зона пред Операта, започнаха на 31 май. Археологическите и проучвателни дейности се извършват в изпълнение на проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция”.

Проектът се изпълнява по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Община Стара Загора и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Основната цел на проекта е експонацията и развитието на културно-историческата забележителност – Античния град Августа Траяна в центъра на Стара Загора и превръщането й в туристическа атракция.

Общата продължителност на проекта е 24 месеца, а на консервационните, реставрационни и ремонтни дейности – 6 месеца.
*gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн