Съставиха акт на шефа на ДАИ – Стара Загора

STZAGORA.NET

При проверка, извършена от РИОСВ – Стара Загора по сигнал на Българска фондация “Биоразнообразие” и Сдружение за дива природа “Балкани” на 2 август т.г., е открит незаконен ловен трофей – меча кожа, изложен на обществено място – в механа и хотел “Телбизови къщи” в град Мъглиж. В проверката са участвали и представители на РУП – Мъглиж.

“Кожата е конфискувана и е съставен акт на физическо лице за нарушение на Закона за биологичното разнообразие”, гласи краткото съобщение на старозагорската екоинспекция.

В петък обаче електронните сайтове разпространиха скандалната новина, че физическото лице, на което е съставен актът, е настоящият шеф на Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) – Стара Загора. И че докато се стигне до съставянето му, се е разиграл близо 4-часов екшън.

Официално от РИОСВ – Стара Загора отказаха да съобщят пред медията ни името на въпросното физическо лице. От там уточниха, че то е собственик на махана и хотел “Телбизови къщи”, което е отдало обекта на концесионер. От екоинспекцията нито отрекоха, нито потвърдиха информация за разигралия се екшън. “Ако от екологичната фондация са усетили някакво напрежение, те са го изразили по съответния начин”, коментира Дарина Димова от РИОСВ – Стара Загора, становището, публикувано в сайта на Българска фондация “Биоразнообразие”.

Тъй като председателят на фондацията отсъства от България и телефонът му беше изключен, “Старозагорски новини” се свърза с Любомир Петров от Сдружение за дива природа “Балкани”, участник в проверката.

“Нормално е държавни служители от РИОСВ – Стара Загора, да заемат такава позиция, но точно те, както и представителите на РУП – Мъглиж, се държаха изключително професионално по време на разигралия се екшън”, заяви за медията ни Любомир Петров.

По негова информация, първият сблъсък на проверяващите е бил с концесионера на обекта. В продължение на близо два часа той отказвал да подписва всякакви документи, както и да даде личната си карта, за да му бъде съставен акт.

След това в заведението дошъл собственикът на обекта. “Той се представи като Любен Георгиев – шеф на ДАИ – Стара Загора, и първоначално каза, че кожата е негова собственост. При опита кожата да бъде конфискувана и да му бъде съставен акт той отказа всякакво съдействие. От обяснението му не стана ясно и как е придобил незаконния ловен трофей. Непрекъснато звънеше по телефона си. В един момент отказа да даде кожата и ни отпрати с репликата: “Хващайте си пътя”. Твърдеше, че РИОСВ няма право да му пише акт, че това е целенасочена проверка с цел неговото дискредитиране”, разказа пред медията ни Любомир Петров. Най-накрая въпросният собственик на обекта, според информацията на Петров, се е подписал под акта на РИОСВ и е предал мечата кожа, която ще се използва като доказателство при бъдещо следствие.

Пред сайта stznews.bg нароченият от еколозите нарушител – настоящият шеф на ДАИ Любен Георгиев, е заявил, че не е заплашвал никого. (Б.р. – Публикуваме изказването му в сайта без редакторска намеса): “Не съм заплашвал никого, просто попитах защо не съм бил уведомен предварително за проверката, за да съдействам. Не съм ловец, още по-малко съм участвал в ловни излети. Намерената кожа получих при закупуване на сградите преди десетина години. От тогава тя е била някъде из мазетата. След като дадох заведението под наем, хората са я извадили и изнесли на слънцето да се напече. Описал съм всичко това в протокола за изземването и не разбирам с какво съм разгневил авторите на това писмо (б.р. – публикувано в сайта на фондация “Биоразнообразие”, в което има още по-пикантни подробности, отколкото информацията, която ни предостави представителят на Сдружение за дива природа “Балкани” Любомир Петров).

По данни на РИОСВ – Стара Загора, позовавайки се на Закона за биологичното разнообразие, притежанието и излагането на публични места на препарирани защитни видове от физически лица се наказва с глоба от 100 до 5000 лв., а от юридически – с имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. Колко ще бъде глобен настоящият шеф на ДАИ, надяваме се да научим скоро, след приключването на стартиралата административно-наказателна процедура.

Подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА
Б.Р. Припомняме, че Любен Георгиев стана шеф на ДАИ – Стара Загора, след като предшественикът му Ангел Димитров беше заловен с подкуп. От цялата тази екосуматоха, “взривила” електронните медии, със сигурност към днешна дата е ясно, че настоящият шеф на ДАИ притежава механа и хотел “Телбизови къщи” в Мъглиж, отдадени на концесия. За “Старозагорски новини” е любопитен фактът дали г-н Георгиев е споменал това в имотната си декларация, както и дали е декларирал приходите си пред НАП, получавани в качеството на давател на концесия. Поставяме тези въпроси не за да опетним името на Любен Георгиев, а заради факта, че той е държавен служител.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн