ОДБХ констатира нередности в магазин за яйца на пазара

STZAGORA.NET
Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора констатираха нарушения на един от най-посещаваните търговски обект за продажба на яйца на Централния старозагорски пазар. Проверката бе извършена в петък – 5 август, от д-р Стойка Георгиева – старши инспектор от отдел “Контрол по храните”, колежката й д-р Ирена Делчева – инспектор и представител на ОДМВР. Присъства и журналист от редакцията на “Старозагорски новини” (сред като получи изрично разрешение от пресцентъра на Агенцията по храните в София.)

Проверяващите завариха обекта с открехната врата, на която бяха изложени част от наличните за продажба яйца. Оказа се, че вратата е била повредена (кой знае откога) и поради тази причина тя може само да се заключва, но не и да се затваря.

На нея има поставен надпис, че помещението се охлажда с климатик, което предполага, че той трябва да осигури безопасната температура за съхранение на яйцата – от 5 до 18 градуса по Целзий. В момента на замерването калибрираният термометър на проверяващите фиксира в помещението 16.4 градуса.

Парадоксът се случи, когато пожелахме да бъде измерена температурата на витрината с изложените яйца. Само за пет минути температурата стигна до 23 градуса, макар вратата да беше само леко открехната – около 20 сантиметра. А когато навън е над 35 градуса и въпросната врата-витрина е изцяло отворена, само може да се гадае колко ли би показал уредът. Впрочем за това точно ни сигнализираха граждани, с въпроса защо в магазините яйцата се съхраняват задължително в хладилни витрини, в картонени или пластмасови гнезда, а от въпросния обект на пазара се продават буквално под открито небе.

По правило проверяващите отчитат моментното състояние, тоест това, което са заварили в момента на проверката, независимо от твърдението на присъстващия журналист, и снимките, които направихме няколко дни преди това, че вратата-витрина е почти постоянно отворена. И как ли би могло да бъде по друг начин, след като физически е невъзможно работещият вътре едновременно да продава чупливите яйца и да придържа вратата.

Другият факт, който бе констатиран от инспекторите, бе по отношение на записите за самоконтрол. Установено бе, че те са некоректно водени. В дневника за отчитане на температурата беше фиксирана датата 20.11., без да е посочена година, а последващата дата бе 30.07.2012 г. В дневника за хигиенното състояние на обекта последният запис бе от 29 юли т.г., а в дневника за входящ контрол не бе заведена последната декларация за произход. Останалите документи отговаряха на изискванията. Всички направени констатации в писмен вид бяха подписани от управителя на фирмата, без да ги оспорва.

“Проверката, която извършихме, е съгласно годишен план за извършване на официален контрол. Основание за тази дейност са изискванията по Закона за храните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, подзаконови актове и европейски изисквания. На 9 август (четвъртък), както е вписано в констативния протокол, управителя на фирмата Т.Банков, заедно с брат му И.Банков (който се явява като съуправител, но отсъстваше по време на проверката), сме ги поканили в Областната дирекция по безопасност на храните”, каза старши-инспектор Георгиева. Тогава ще стане ясно и дали на фирмата ще бъдат наложени санкции.

Добрина СЛАВОВА
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн