Седмият Национален тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка“ ще се проведе на 11 август край Стара Загора

STZAGORA.NET

Тази година Националният тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка“ ще се проведе на 11 август 2012 г., в едноименната местност на Старозагорските минерални бани. Организаторите отчитат нарастващ интерес и брой на участниците, които ще се представят отново на 3 сцени на открито, а продължителността на програмата надвишава 27 часа. Общият брой на заявилите участие е 3500 души – 118 индивидуални изпълнители и 158 колектива от всички фолклорни области на България. Интересно се очаква да е изпълнението на група при Българското дружество от град Бердянск, Украйна.

Съборът е организиран за седми път от Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и местното кметство. Началото на програмата е в 9.00 часа, а официалното откриване е от 11.00 часа на І сцена.

И тази година целта на провеждането му остава съхраняването на българските народни традиции и обичаи, носещи посланията на националната ни култура, както и популяризирането на природния феномен “Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските минерални бани.

В събора ще вземат участие групи, представящи народни традиции и обичаи, фолклорни певчески и инструментални групи, танцови групи и ансамбли, и индивидуални изпълнители.

Председател на журито, което включва имена на изтъкнати певци, фолклористи и инструменталисти е проф. д-р Елена Кутева – директор и главен художествен ръководител на Академичния държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”.

Ще бъдат присъдени няколко награди, сред които Награда на Кмета на Община Стара Загора. Най-добре представилите се групи и участници ще бъдат отличени със специално изработени плакети „Богородична стъпка”.

Съборът ще завърши с награждаване и празнично веселие от 18.30 часа на І сцена.

Община Стара Загора осигурява автобуси, които ще превозят безплатно желаещите да посетят феномена „Богородична стъпка”.

Съпътстващи прояви:

Улица на занаятите – миналата година стартира тази прекрасна идея, осъществяваща се със съдействието на Занаятчийската камара. До момента 25 майстори –занаятчии са заявили участие да представят майсторлъка и продукцията си на събора. В края на деня всеки от тях ще подари по един предмет на Кметство Старозагорски минерални бани за местния музей.

Детски пленер за рисунки –също миналата година бе поставено неговото начало. Под ръководството на Юлия Славова и Тошо Стефанов от Общински детски център деца на различни възрасти – участници и гости на събора, ще могат да покажат и тази страна на творчеството си с осигурени от организаторите материали.

Участници от клубове по народни танци в града свободно ще учат всички желаещи да усвоят стъпките на българските хора (до трите сцени).

Със свой щанд ще участва и Туристически информационен център – Стара Загора.
*gerb

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн