Булдозер от ТЕЦ “Марица-изток 2″ помага на пожара в Хасковско, имаме готовност за изпращането на още подкрепления

STZAGORA.NET

Недялко Недялков

Оперативният център при кризисния щаб на област Стара Загора е готов да включи при необходимост специализирана техника и човешки ресурс за овладяване на пожара край хасковските села Брягово, Родопи и Любеново, който започна вчера в 15 часа от с. Брягово и се разпространи в гората, заяви областният управител на област Стара Загора Недялко Недялков.

До този момент за направа на просеки е изпратена тежка верижна машина от ТЕЦ “Марица-изток 2″, има готовност да изпратим булдозери и от „Мини Марица-изток”, информира Недялков. Над 2500 дка широколистна гора, сухи треви и храсти е обхванал вече пожарът в Хасковска област. Над 250 души – пожарникари, горски стражари, военни и доброволци участват в локализирането му.

Според огнеборците възможните причини за пожара са човешка небрежност или напечена от слънцето стъклена бутилка.

Повече от 200 души продължават гасенето на пожара край хасковското село Брягово. Това каза тази сутрин за Агенция „Фокус” главен комисар Николай Николов. „От три страни пожарът е локализиран, остава Брягово и Любеново – фронт от 7 – 8 километра, който тази сутрин колегите са започнали да гасят. На място са повече от 20 пожарни автомобила и около 200 пожарникари. Надявам се, че до следобед двете групи, тръгнали от двете страни ще се срещнат и ако се запази тази обстановка без силен вятър можем да разчитаме да го овладеем”, обясни той.
„Непосредствена опасност за населението няма. Преди 12 години на същото място имаше голям пожар, който доста уплаши хората, имаше и пострадали къщи и това е причината тази нощ хората да са доста притеснени и да изкарат будни цялата нощ”, каза Главен комисар Николов.
„Според нас, общата площ на пожара е около 2000 декара, от тях 700 декара са общински широколистни гори, останалото е сухи треви и храсти”, допълни той.
*vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн