ВАС спря сливането на Х-то c IХ-то основно училище

STZAGORA.NET
Върховният административен съд (ВАС) насрочи Административно дело 93369/2012 на 06.11.2012 г. в 14 часа срещу заповедта на министъра на образованието, младежта и науката от 18 юни т.г. за преобразуване на Х ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” и IХ ОУ “Веселин Ханчев” в IХ ОУ “Веселин Ханчев” – Стара Загора. Делото е образувано по жалба на помощник-директора на IХ ОУ Светла Манолова и учителката по български език и литература Милена Димитрова. В мотивите си до ВАС те оспорват коректността на министерската заповед за сливане на двете училища в едно преобразувано училище “В. Ханчев”. Аргументите на дамите, изложени в 6 пункта, визират кметски заповеди, решения на Общинския съвет и становища на Регионалния инспекторат по образование, които не съответстват с Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и с Кодекса на труда.

“Истинската причина да предприемем тази стъпка е, че в резултат на всички административни действия в крайна сметка на практика имаме учениците само на едно училище – каза пред медията ни на 10 юли т.г. Светла Манолова. – Факт е, че голяма част от учениците на Х ОУ са със специални образователни потребности (СОП) и съвсем правилно и резонно от новата учебна година те ще бъдат разпределени във всички градски училища. Същото се отнася и за децата от социалните домове. Родителите на малкото останали ученици пък ги записаха в други, по-квалитетни училища. Така заплахата от двете педагогически колегии да остане една е реална. Затова търсим варианти да се запази старото статукво и да си осигурим хляба.”

Както за съжаление медията ни предрече, с даване ход на делото от ВАС автоматично се стопират всички процедури по преструктуриране и пребазиране на двете училища, докато съдът се произнесе.

“Насроченото дело от ВАС спира изпълнението на решението на Общинския съвет за преобразуване на двете основни училища – IX и X, в ново – уточни Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. – В правомощията на Общинския съвет обаче е да предоставя по целесъобразност собствения си сграден фонд на общинските училища. В изпълнение на Решение 232 от 31 май 2012 г., след проведено заседание с директорите на училищата е създадена организация за преместване на X ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” и на Вечерно СОУ “Захари Стоянов” от сградата на ул. “Августа Траяна” No 68 в сградата на IX ОУ “Веселин Ханчев”, находяща се на ул.”Ангел Кънчев” № 82, считано от 15.07.2012 г. След изпълнение на довършителни ремонтни дейности предстои преместване и на IV ОУ “Кирил Христов” в сградата на X ОУ “Св. Cв. Кирил и Методий”, считано от 15.07.2012 г. До 3 август т.г. директорите на четирите училища следва да разпоредят инвентаризация на имуществото и документалното му оформление.”

Росица РАНЧЕВА
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн