Хляб лукс: 700-грамов самун в Стара Загора се продава с 25 стотинки по-скъпо от Пловдив

STZAGORA.NET
След като от началото на седмицата “Хлебопроизводство” ООД – Стара Загора вдигна цената на своя хляб от 95 стотинки на 1 лев, от 2 дни подскочиха цените и на останалите местни фирми от бранша. От днес 700-грамов бял самун на “Бакери” ЕООД е по-скъп с 5 ст. и се продава за 1.15 лв. С 10 ст. поскъпна белият и “Добруджа” на “Румдо 73″ ООД и на новозагорската “Яница хляб” АД, които са със същия грамаж. Техните хлябове вече се продават по левче.

“Причината за поскъпването е рекордната цена на брашното и на пшеницата от новата реколта. Според мен това дори е закъсняло поскъпване”, каза за “Старозагорски новини” шефът на “Бакери” Валери Палачаров. Същата причина изтъкна в началото на седмицата и главната счетоводителка на “Хлебопроизводство” ООД Теодора Михайлова. “Брашното на едро вече струва 760 лева за тон. Цената на пшеницата също е рекордна. Поскъпнаха и горивата, и токът, и осигуровките. Всичко това се натрупва и няма как да не се отрази на крайната цена на хляба”, коментира управителката на “Румдо 73″ Димитрина Миткова.

Белият хляб на най-голямата пловдивска фирма “Симид” в града под тепетата обаче струва 75 ст., показа репортерската ни проверка днес.

Вицепремиерът Симеон Дянков и земеделският министър Мирослав Найденов, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, ще направят анализ на ситуацията на пазара на зърно. Това съобщи пресцентърът на агроведомството, цитирайки думи на министъра пред журналисти в сливенското село Гавраилово. Министрите ще направят анализ на цената на хляба по цялата верига и днес ще докладват на премиера.

Цената на тока формира едва 5-6 на сто от себестойността на хляба и не може да повлияе значително върху крайната стойност. Факторът за повишаване на хляба е цената на пшеницата и нашите опасения са, че има основания за покачване заради поскъпването на световните борси, смята Найденов. Министърът припомни, че на Консултативния съвет по зърното на 5 юни всички участници са заявили, че няма основания за поскъпване на хляба, а това не е било негов коментар. Това обаче беше преди да започне прибирането на новата реколта, а оттогава ситуацията се промени и затова във вторник отново се свиква Консултативният съвет.

Иванка ПЕТКОВА
*gerb

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн