Деца раздават листовки по повод Европейския ден за пътна безопасност

STZAGORA.NET

Днес отбелязваме Четвъртия европейски ден за пътна безопасност, като акцентът е върху активното участие на младежите в безопасността по пътищата. Областна администрация изработи и разпространи листовки във всички общини от област Стара Загора с информация и препоръки към участниците в движението и водачите на МПС. Съвместно с ОД на МВР, сектор „Пътна полиция” и ученици от Детска полицейска академия в Стара Загора и общините се разпространиха листовки, които информират младите хора и водачите на автомобили за необходимостта да спазват правилата за движение като условие за защита на своя живот и живота на останалите участници в движението.

Акцията в Стара Загора се проведе на две оживени кръстовища – бул. „Цар Симеон Велики” и „Патриарх Евтимий” и „Ц.С. Велики” и ул. „Цар Иван Шишман”. В ОД на МВР Стара Загора пред ученици и млади хора беше представен и тематичен филм „Млада Европа” по европейски проект ICARUS. Същият ще бъде разпространен от Областна администрация и в средни училища на територията на областта в началото на учебната година. Служители на сектор „Пътна полиция” изнесоха беседа за безопасността на движение и пред деца от ЦДГ „Славейче”.

По повод Европейски ден за пътна безопасност беше проведено интерактивно обучение в детския отдел на Библиотека „Родина”. На 30 юли в РЗИ – Стара Загора е организирано обучение с подрастващи от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

24 са тежките произшествия до края на месец май 2012 г., при които са пострадали деца до 17 години (което е 23% от общия брой на тежките произшествия). При тези катастрофи убити са 2 деца (14% от общия брой на загиналите при ПТП), тежко ранени са 6 деца, а леко ранени 19 (19 % от общия брой на пострадалите при ПТП). За същия период на миналата 2011г. са били регистрирани 11 тежки пътнотранспортни произшествия с участие на деца с 2 тежко ранени и 11 леко ранени.

Пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24 години. Всеки месец, в страните членки на ЕС, 500 младежи стават жертви на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6 000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания.
*gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн