Арендатор вещае по-високи ренти

STZAGORA.NET

Радослав Христов

Зърненият баланс на България е напълно гарантиран при реколта от 4 милиона тона пшеница, която е с много добро качество, заяви за “Старозагорски новини” Радослав Христов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Потреблението в страната ни е доста по-малко от полученото, така че няма опасност да останем без жито за хляб, смята той.

По повод информацията, че тирове, натоварени с тазгодишна пшеница, вече пътуват зад граница, Христов обаче отказа да коментира. “Питайте търговците за това къде я изнасят”, отклони въпроса зам.-председателят на НАЗ.

От днес  цената на пшеницата на едро започва да пада. Стойностите от над 450 лв./тон вече не са актуални и полека намаляват до 425 лв./тон и надолу, допълни Радослав Христов.

На въпрос дали ще се повишат рентите за собствениците на земи, след като скача цената на житото, зам.-председателят на НАЗ заяви, че рентата също ще се увеличи, ако договорите между собствениците и арендаторите са сключени с натурална рента. Например в Старозагорския регион миналата година рентата бе 30 стотинки за килограм зърно. Тази година заради по-добрата реколта е 35 ст./кг, уточни той.

Жътвата в Старозагорско е приключила на 90% по предварителни данни на НАЗ.

Иванка ПЕТКОВА
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн